Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, wtul się w rodzinę i zaspokój swój apetyt na słodycze. Ten przepis na półksiężyc – tradycyjny świąteczny wyrób cukierniczy jest właśnie taki. Smaczny przysmak, do którego potrzebujesz tylko kilku składników.
Źródło.
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
200 g posiekanej margaryny lub masła – temperatura pokojowa
350 g zwykłej mąki
1 jajko
2 żółtka
150 g cukru
2 cukry waniliowe
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżki stołowe rumu
Inne:
2 białka jaj
200 g mielonych orzechów włoskich
Do dekoracji:
50 g posiekanej margaryny lub masła
100 g posiekanej czekolady
Jak postępujemy:
1) W misce umieścić margarynę lub masło o temperaturze pokojowej, mąkę, jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny i rum.
9. Pozostawić do ostygnięcia i można dekorować.
10) Umieść czekoladę pomiędzy 2 ciastkami i połącz, zrób to z każdym ciastkiem.
11) Ciasteczka można przechowywać w blaszanym pojemniku.