Strona główna niesklasyfikowane Półksiężyc – tradycyjne świąteczne cukierki, które zrobisz co roku

Półksiężyc – tradycyjne świąteczne cukierki, które zrobisz co roku

Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, wtul się w rodzinę i zaspokój swój apetyt na słodycze. Ten przepis na półksiężyc – tradycyjny świąteczny wyrób cukierniczy jest właśnie taki. Smaczny przysmak, do którego potrzebujesz tylko kilku składników.

Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok.Źródło.

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

    • 200 g posiekanej margaryny lub masła – temperatura pokojowa

 

    • 350 g zwykłej mąki

 

    • 1 jajko

 

    • 2 żółtka

 

    • 150 g cukru

 

    • 2 cukry waniliowe

 

    • starta skórka z 1 cytryny

 

    • 2 łyżki stołowe rumu

 

Inne:

    • 2 białka jaj

 

    • 200 g mielonych orzechów włoskich

 

Do dekoracji:

    • 50 g posiekanej margaryny lub masła

 

    • 100 g posiekanej czekolady

 

 

Jak postępujemy:

1) W misce umieścić margarynę lub masło o temperaturze pokojowej, mąkę, jajka, żółtka, cukier, cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny i rum.

Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok
Źródło.
2. Wymieszać i wyrobić ciasto ręcznie.
[caption id="attachment_241155" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło.
[caption id="attachment_241154" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło.
3. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę, aby stwardniało.
[caption id="attachment_241152" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło.
4. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki, zdejmij folię i uformuj ciasto w małe kulki.
[caption id="attachment_241157" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło.
5. Układamy je na tacy, maczamy w białkach, a następnie obtaczamy w posiekanych orzechach włoskich.
[caption id="attachment_241156" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło.
[caption id="attachment_241161" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło.
[caption id="attachment_241160" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło: Natasha’s Slastice
6. Każdą kulkę ułożyć na blasze wysmarowanej papierem do pieczenia.
[caption id="attachment_241159" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło.
7. Piec w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
8. W innej misce umieścić czekoladę, margarynę lub masło. Rozpuść je w mikrofalówce lub gotuj na małym ogniu.
[caption id="attachment_241167" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło.

[caption id="attachment_241166" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło: Natasha’s Slastice

9. Pozostawić do ostygnięcia i można dekorować.

10) Umieść czekoladę pomiędzy 2 ciastkami i połącz, zrób to z każdym ciastkiem.

Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok
Źródło.

[caption id="attachment_241169" align="alignnone" width="640"]Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło: Natasha’s Slastice

11) Ciasteczka można przechowywać w blaszanym pojemniku.

12. Będą ci służyć przez długi czas.

Půlměsíc – tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok

Źródło.

13) Służyć im z miłością.

Půlměsíc - tradiční vánoční cukroví, které budete dělat každý rok Źródło.

VIDEO GUIDE: