Jeśli szukacie deserowych inspiracji do popołudniowej kawy i zostało Wam w domu kilka jabłek, to dobrze trafiliście! W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy niesamowity przepis na jabłkowe ciasto z kruszonką, który pokocha każdy. Jest prosty w przygotowaniu i smakuje niesamowicie. Zróbmy to.
Co będzie nam potrzebne:
- 1 kg obranych jabłek
- 150 g zwykłej mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 100 ml mleka
- 1 cytryna
dla okruchów:
- 20 g cukru
- 15 g masła
Jak postępować:
1) Zacząć od pokrojenia obranych jabłek w cienkie plasterki. Następnie przygotuj formę do pieczenia, którą wysyp i natłuść. Część jabłek ułożyć na dnie formy do pieczenia.
2) W kolejnym kroku wycisnąć sok z cytryny. Jajka ubić z cukrem, a następnie dodać mleko. W innej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i sokiem z cytryny.
3) Teraz wymieszać masę jajeczną z mąką. Wszystko dokładnie wymieszać i polać część na jabłka. Następnie znów warstwa jabłek i znów ciasto. Zrób to co najmniej trzy razy, kończąc na cieście.
4) Z masła i cukru zrobić kruszonkę i posypać nią wierzch naszego ciasta. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Skończyliśmy!
Życzymy smacznego!