Strona główna PRZEPISY Zostało Wam kilka śliwek z lata, to zdecydowanie musicie spróbować tego pysznego...

Zostało Wam kilka śliwek z lata, to zdecydowanie musicie spróbować tego pysznego ciasta!

Jeśli należysz do grupy miłośników owocowych deserów, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dziś przygotujemy pyszne ciasto śliwkowe z kremem waniliowym i śmietaną. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. Dzięki temu jest to wspaniała gratka dla ewentualnego gościa. Połączenie śliwek, kremu i kwaśnej śmietany jest po prostu boskie!

Ślinisz się już? Zróbmy razem to pyszne ciasto śliwkowe z kremem.

 


Pyszny przepis na ciasto śliwkowe z kremem:

Co będzie nam potrzebne:

Ciasto:

  • 300 g mąki półgrubej
  • 150 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 torebka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli

wypełnienie:

  • 3 żółtka
  • 5 białek
  • 1 torebka kremu
  • 500 ml kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kg śliwek
  • cynamon
  • 5 łyżek stołowych semoliny

Jak postępować:

1) Zacząć od ciasta. Zacznij od wymieszania ze sobą mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli, a także masła do smarowania w nim. Dodać żółtka z kwaśną śmietaną i zagnieść.

2) Rozwałkować ciasto do około pół cala i umieścić na blasze, którą wyłożyliście papierem do pieczenia. Następnie ciasto posypujemy 2 łyżkami kaszy manny i układamy śliwki przekrojone na pół (bez pestek). Posypać cynamonem i 3 łyżkami kaszy manny.

3) Dalej postępować z nadzieniem. Ubić białka z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce wymieszać żółtka i ugotowany krem. Wymieszać masę i dodać kwaśną śmietanę. Na koniec wymieszaj obie mieszanki ze sobą.

4) Powstałą masę wylać na śliwki i wygładzić. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 30-35 minut.