Jeśli należysz do grupy miłośników owocowych deserów, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Dziś przygotujemy pyszne ciasto śliwkowe z kremem waniliowym i śmietaną. Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas. Dzięki temu jest to wspaniała gratka dla ewentualnego gościa. Połączenie śliwek, kremu i kwaśnej śmietany jest po prostu boskie!
Ślinisz się już? Zróbmy razem to pyszne ciasto śliwkowe z kremem.
Pyszny przepis na ciasto śliwkowe z kremem:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 300 g mąki półgrubej
- 150 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
wypełnienie:
- 3 żółtka
- 5 białek
- 1 torebka kremu
- 500 ml kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru
- 1 kg śliwek
- cynamon
- 5 łyżek stołowych semoliny
Jak postępować:
1) Zacząć od ciasta. Zacznij od wymieszania ze sobą mąki, cukru, proszku do pieczenia, soli, a także masła do smarowania w nim. Dodać żółtka z kwaśną śmietaną i zagnieść.
2) Rozwałkować ciasto do około pół cala i umieścić na blasze, którą wyłożyliście papierem do pieczenia. Następnie ciasto posypujemy 2 łyżkami kaszy manny i układamy śliwki przekrojone na pół (bez pestek). Posypać cynamonem i 3 łyżkami kaszy manny.
3) Dalej postępować z nadzieniem. Ubić białka z cukrem do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce wymieszać żółtka i ugotowany krem. Wymieszać masę i dodać kwaśną śmietanę. Na koniec wymieszaj obie mieszanki ze sobą.
4) Powstałą masę wylać na śliwki i wygładzić. Piec w temperaturze 170-180 stopni przez około 30-35 minut.