Świetny przepis na domowe chipsy ziemniaczane, nie różniące się zbytnio od tych, które można znaleźć na rynku. Zamiast tego są pozbawione dodatków i są tak samo chrupiące i smaczne.
Domowe chipsy ziemniaczane
- 4 ziemniaki
- sól i przyprawy – do smaku
- olej roślinny słonecznikowy (rafinowany)
1) Najpierw trzeba obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie krążki o grubości 2 mm. Można to zrobić za pomocą tarki i ostrego noża.
2. Umieść ziemniaczane rundy w misce z zimną wodą i dokładnie zmyj skrobię. Następnie odsącz je z wody za pomocą durszlaka.
3. Przełóż chipsy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Ułóż je w cienkiej warstwie, tak aby cała woda została wchłonięta. Możesz przyspieszyć ten proces, używając ręczników papierowych do ich rozprowadzenia.
4. Na patelnię dodajemy olej rafinowany (tyle, aby wypełnić 1/3 patelni) i rozgrzewamy go do temperatury 180-200°C.
Rada: Nie solić ziemniaków na tym etapie, ponieważ soki uciekną i olej będzie pryskał.
5. Sprawdź, czy olej jest gotowy do smażenia i zanurz w nim plasterek ziemniaka. Jeśli po włożeniu do oleju tworzą się wokół niego bąbelki i skwierczy, olej jest gorący. Teraz na rozgrzany olej (najlepiej etapami) dodajemy plastry ziemniaków i smażymy je na złoty kolor z obu stron.
6. Wyjąć chipsy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
7. Doprawić je mieszanką soli i przypraw i ułożyć na 2 blachach (lub użyć tej samej blachy do dwóch blach) wyłożonych papierem do pieczenia.
8. Chipsy pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-10 minut, aby je wysuszyć i schrupać. Sprawdź, czy nie ma spalenizny. Taką ilość uzyskasz z 4 ziemniaków:
9. Przełóż je na talerz, pozwól im ostygnąć i podawaj!