Strona główna PRZEPISY Wspaniałe domowe chipsy ziemniaczane – ciesz się własnym warzywnym przysmakiem

Wspaniałe domowe chipsy ziemniaczane – ciesz się własnym warzywnym przysmakiem

Świetny przepis na domowe chipsy ziemniaczane, nie różniące się zbytnio od tych, które można znaleźć na rynku. Zamiast tego są pozbawione dodatków i są tak samo chrupiące i smaczne.

Skvělé domácí brambůrky
Źródło: retete-usoare.eu

Domowe chipsy ziemniaczane

  • 4 ziemniaki
  • sól i przyprawy – do smaku
  • olej roślinny słonecznikowy (rafinowany)

1) Najpierw trzeba obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie krążki o grubości 2 mm. Można to zrobić za pomocą tarki i ostrego noża.

Skvělé domácí brambůrky
Źródło: retete-usoare.eu

2. Umieść ziemniaczane rundy w misce z zimną wodą i dokładnie zmyj skrobię. Następnie odsącz je z wody za pomocą durszlaka.

3. Przełóż chipsy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Ułóż je w cienkiej warstwie, tak aby cała woda została wchłonięta. Możesz przyspieszyć ten proces, używając ręczników papierowych do ich rozprowadzenia.

Skvělé domácí brambůrky
Źródło: retete-usoare.eu

4. Na patelnię dodajemy olej rafinowany (tyle, aby wypełnić 1/3 patelni) i rozgrzewamy go do temperatury 180-200°C.

Rada: Nie solić ziemniaków na tym etapie, ponieważ soki uciekną i olej będzie pryskał.

5. Sprawdź, czy olej jest gotowy do smażenia i zanurz w nim plasterek ziemniaka. Jeśli po włożeniu do oleju tworzą się wokół niego bąbelki i skwierczy, olej jest gorący. Teraz na rozgrzany olej (najlepiej etapami) dodajemy plastry ziemniaków i smażymy je na złoty kolor z obu stron.

6. Wyjąć chipsy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.

Skvělé domácí brambůrky
Źródło: retete-usoare.eu

7. Doprawić je mieszanką soli i przypraw i ułożyć na 2 blachach (lub użyć tej samej blachy do dwóch blach) wyłożonych papierem do pieczenia.

Skvělé domácí brambůrky
Źródło: retete-usoare.eu

8. Chipsy pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 5-10 minut, aby je wysuszyć i schrupać. Sprawdź, czy nie ma spalenizny. Taką ilość uzyskasz z 4 ziemniaków:

Skvělé domácí brambůrky
Źródło: retete-usoare.eu

9. Przełóż je na talerz, pozwól im ostygnąć i podawaj!