Kokos i czekolada to najlepsze połączenie jakie może istnieć w słodyczach. Wykonanie kulek Bounty jest szybkie i proste, więc spróbujcie zrobić je w domu.
Kokosowe kulki czekoladowe Bounty
- 4 filiżanki rozdrobnionego kokosa + trochę do posypania
- 1 puszka (400 g) mleka skondensowanego
- 200 g czekolady (grubo posiekanej)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- Weź miskę, do której wsypujemy starty kokos. Dodaj do niego mleko skondensowane. Wylewamy go prosto z puszki na kokos, nie trzeba go gotować ani robić gęstej masy karmelowej.
- Następnie dobrze wymieszać mleko skondensowane z rozdrobnionym, odsączonym kokosem, najlepiej widelcem. Następnie weź małą łyżeczkę i oddziel po trochu masę kokosową. Łyżką formuj kulki – do pomocy użyj rąk. Gotowe kulki układamy na blasze, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia, aby ułatwić ich rozdzielenie. Następnie wstawić je do lodówki i porządnie schłodzić. Kulki muszą być naprawdę twarde, aby dobrze oblepiły się w jeszcze ciepłej czekoladzie i nie roztopiły.
- Podczas gdy kulki zastygają, przygotuj mniejszą, ale głęboką miskę. Połamać lub posiekać do niej ciemną czekoladę. Umieść go w mikrofalówce na kilka sekund, a następnie zamieszaj go trochę i powtórz proces, aż do całkowitego roztopienia. Możesz też roztopić czekoladę w kąpieli wodnej, jeśli chcesz, ale w mikrofali jest szybciej. Następnie dodajemy olej do czekolady i dobrze mieszamy, aż do połączenia składników.
- Następnie schłodzone i zastygnięte kulki wrzucamy pojedynczo do czekolady, obracamy widelcem i ponownie wyjmujemy na blachę z papierem do pieczenia. Gdy wszystkie będą gotowe, posypujemy je odrobiną kokosa i odstawiamy do lodówki, aż czekolada zastygnie. Przechowuj je w lodówce, gdzie utrzymają się przez kilka dni. Są one jednak tak ogromne, że na pewno nie wytrzymają tam długo.