Jeśli wpadają do Was goście i nie wiecie co wymyślić na deser, to ten dzisiejszy przepis jest dla Was. Krok po kroku przedstawimy Wam świetny przepis na pyszny deser z owocami, czekoladą i śmietaną kremówką. Nie czekaj na nic i spiesz się z przygotowaniami zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi! Niezależnie od tego, czy delektujesz się popołudniową kawą w samotności, czy zapraszasz do siebie przyjaciół, każdy doceni słodki smak tego smacznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
Taca 24 x 24 cm
Dla bazy:
- 3 jajka
- 3 łyżki stołowe mąki pszennej
- 3 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
- ½ szklanki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
KREM CZEKOLADOWY:
- 500 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 czekolady po 100 g każda (ja używam mlecznej i ciemnej)
CREAM:
- 500 ml śmietany 30%
- 0,5 szklanki cukru pudru (można dodać więcej lub mniej, w zależności od gustu)
- 2 preparaty z kremem
FRUIT CREAM:
- 3 czerwone galaretki
- 800 ml wrzącej wody
- ok. 200-300 g owoców (u mnie mrożone)
- + 1 duża paczka herbatników
- + ulubiona herbata do nasączenia ciastek
Jak będziemy postępować:
1. białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
2. mieszamy po kolei żółtka.
3. dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i dobrze mieszamy.
4. ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 180°C na około 20-25 minut.
5) Galaretkę dokładnie wymieszać z wrzącą wodą
6. Dodaj zamrożone owoce do galaretki i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.
7) Żelatynę zalać niewielką ilością wrzącej wody, mieszać do rozpuszczenia i pozostawić do ostygnięcia.
8. W rondelku rozpuścić połamaną czekoladę z odrobiną śmietanki i pozostawić do ostygnięcia.
9. Resztę śmietany do kremu czekoladowego ubić na sztywno.
10. Dodać ostudzoną, ale jeszcze płynną żelatynę i ponownie wymieszać.
11. Następnie stopniowo dodawać przestudzoną czekoladę i miksować do uzyskania gładkiej masy.
12. Zdejmij papier do pieczenia, umieść gąbkę z powrotem w blaszce i zanurz ją w herbacie lub soku z cytryny wymieszanym z wodą. Można również zabezpieczyć boki formy folią cling.
13) Posmarować kremem czekoladowym i wygładzić powierzchnię.
14) Ułożyć warstwę herbatników.
15) Schłodzoną galaretkę zmiksować z owocami na gładką masę.
16) Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, aż zgęstnieje.
17. Mus owocowy rozłożyć na herbatnikach i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
18. Następnie ułożyć na wierzchu kolejną warstwę herbatników.
19) Ciasto posmarować kremem i odstawić do lodówki na noc.