Czy chcielibyście doprawić swoją weekendową kawę którymś z tych smakołyków? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce! Dziś zrobimy luksusową roladę orzechową z kremem i Nutellą razem! Przygotowanie tego smakołyku jest bardzo proste dzięki załączonemu foto przepisowi i wideo instrukcji. Ponieważ jednak jest to deser typu no-bake, po zrobieniu musi jeszcze przez jakiś czas stać w lodówce.
Czy zaczynasz się ślinić? Więc załóż czapkę szefa kuchni, chwyć za kuchenkę i zróbmy tę boską, bez pieczenia rolkę z Nutelli z pysznym kremem i orzechami!
Pyszny przepis na roladę orzechową:
Czego potrzebujemy:
podstawa:
- 300 g biszkoptów
- 100 g Nutelli
krem:
- 400 ml mleka
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 100 g cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 300 g mascarpone
na górze:
- 200 g czekolady mlecznej
- 70 g orzechów laskowych
- 100 g cukru
Jak postępować:
1) Zacząć od wymieszania Nutelli z pokruszonymi ciasteczkami.
2) Otrzymaną masę rozłożyć i upiec na kawałku folii spożywczej.
3) Kontynuować pracę z kremem. W klasyczny sposób przygotować van. budyń.
4) Po wykonaniu, pozostawić do ostygnięcia.
5) Rozpocząć ubijanie.
6) Dodać mascarpone. Dokładnie ubijamy do naszego kremu.
7) Krem rozprowadzić na naszym ciasteczkowym cieście i dokładnie wygładzić.
8) Zacząć zwijać w kształt rolady.
9) Rolkę wyłożyć folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę.
10) Tymczasem karmelizować orzechy włoskie i roztopić czekoladę w łaźni parowej dla ostatecznego lukru.
11) Po zastygnięciu rolki wystarczy już tylko skropić czekoladą i udekorować orzechami.