Strona główna PRZEPISY Przepis na wspaniały deser kokosowy z kremem waniliowym: łatwy i szybki w...

Przepis na wspaniały deser kokosowy z kremem waniliowym: łatwy i szybki w przygotowaniu!

Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich miłośników deserów kokosowych lub waniliowych. Jeśli należysz do tej grupy, to ten tort kokosowy jest dla Ciebie!

Dziś wspólnie przygotujemy pyszny kokosowy deser o najdelikatniejszym smaku. Ta kokosowa bułeczka z kremem waniliowym zachwyci zwłaszcza najmłodszych domowników, a to za sprawą fantastycznego kremu waniliowego, którego dopełnieniem jest mascarpone. Dodatkowo bułka kokosowa składa się z dwóch różnych ciast. Kokos, a także orzech laskowy. Kiedy połączysz te dwa ciasta z kremem waniliowym, otrzymasz totalny mniam mniam, który pozostawi w domu kurz.

Ślinisz się już? Zróbmy razem ten tort Raffaello z kremem waniliowym i ciastem orzechowym!

Fantastická kokosová buchta s vanilkovým krémem: Recept zde
Źródło: nosalty.hu

Przepis na pyszny kokosowy deser:

Czego potrzebujemy:

Ciasto kokosowe:

  • 5 białek
  • 150 g cukru kryształu
  • 150 g kokosa
  • 2 łyżki stołowe zwykłej mąki
  • 1 saszetka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

  • 150 g zmielonych orzechów
  • 1 saszetka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zwykłej mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 5 białek
  • 150 g cukru granulowanego

krem:

  • torebka cukru wan.
  • 1 l mleka
  • 200 g cukru
  • 2 saszetki budyniu waniliowego
  • 10 żółtek
  • 250 g masła
  • 150 g mascarpone
  • wiórki czekoladowe (do posypania)

Jak postępować:

1) Zacząć od ubicia białek do sztywnego śniegu. W drugiej misce wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki na ciasto kokosowe. Na koniec dodajemy śnieg z białek jaj.

2) Przygotować blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Masę z pierwszego kroku rozłożyć równomiernie na blasze i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

3) Kontynuować pracę z orzechowym ciastem. Białka ubić na sztywny śnieg i ponownie wymieszać wszystkie pozostałe składniki na ciasto orzechowe. Na koniec dodajemy śnieg z białek i dokładnie mieszamy.

4) Ponownie umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut jak w pierwszym kroku.

5) Teraz krem. Mleko wymieszać z cukrem i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Dodajemy krem i przygotowujemy go w klasyczny sposób. Dodaj również żółtka.

6) Gdy krem zacznie gęstnieć, odstawiamy go na bok, a gdy jest jeszcze ciepły, mieszamy z masłem i również z mascarpone.

7) Na kokosowym cieście rozprowadzić połowę naszego kremu. Przykryć plastrem orzecha włoskiego i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.