Dzisiejszy przepis jest dla wszystkich miłośników deserów kokosowych lub waniliowych. Jeśli należysz do tej grupy, to ten tort kokosowy jest dla Ciebie!
Dziś wspólnie przygotujemy pyszny kokosowy deser o najdelikatniejszym smaku. Ta kokosowa bułeczka z kremem waniliowym zachwyci zwłaszcza najmłodszych domowników, a to za sprawą fantastycznego kremu waniliowego, którego dopełnieniem jest mascarpone. Dodatkowo bułka kokosowa składa się z dwóch różnych ciast. Kokos, a także orzech laskowy. Kiedy połączysz te dwa ciasta z kremem waniliowym, otrzymasz totalny mniam mniam, który pozostawi w domu kurz.
Ślinisz się już? Zróbmy razem ten tort Raffaello z kremem waniliowym i ciastem orzechowym!
Przepis na pyszny kokosowy deser:
Czego potrzebujemy:
Ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 150 g cukru kryształu
- 150 g kokosa
- 2 łyżki stołowe zwykłej mąki
- 1 saszetka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 150 g zmielonych orzechów
- 1 saszetka proszku do pieczenia
- 2 łyżki zwykłej mąki
- 3 łyżki kakao
- 5 białek
- 150 g cukru granulowanego
krem:
- torebka cukru wan.
- 1 l mleka
- 200 g cukru
- 2 saszetki budyniu waniliowego
- 10 żółtek
- 250 g masła
- 150 g mascarpone
- wiórki czekoladowe (do posypania)
Jak postępować:
1) Zacząć od ubicia białek do sztywnego śniegu. W drugiej misce wymieszaj ze sobą wszystkie pozostałe składniki na ciasto kokosowe. Na koniec dodajemy śnieg z białek jaj.
2) Przygotować blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Masę z pierwszego kroku rozłożyć równomiernie na blasze i piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
3) Kontynuować pracę z orzechowym ciastem. Białka ubić na sztywny śnieg i ponownie wymieszać wszystkie pozostałe składniki na ciasto orzechowe. Na koniec dodajemy śnieg z białek i dokładnie mieszamy.
4) Ponownie umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut jak w pierwszym kroku.
5) Teraz krem. Mleko wymieszać z cukrem i zacząć podgrzewać na małym ogniu. Dodajemy krem i przygotowujemy go w klasyczny sposób. Dodaj również żółtka.
6) Gdy krem zacznie gęstnieć, odstawiamy go na bok, a gdy jest jeszcze ciepły, mieszamy z masłem i również z mascarpone.
7) Na kokosowym cieście rozprowadzić połowę naszego kremu. Przykryć plastrem orzecha włoskiego i posmarować resztą kremu. Wierzch posypać wiórkami czekoladowymi.