Jesteście miłośnikami jabłek? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie. Krok po kroku prezentujemy Wam szarlotkę, która rozpływa się w ustach. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Doskonale uzupełni kubek gorącej herbaty, kakao lub kawy. Nie tylko dzieci, ale i głodni dorośli będą zachwyceni.
Przepis na szarlotkę, która rozpływa się w ustach:
Co będzie nam potrzebne:
25×17 cm forma
- Jaja – 3 szt.
- Cukier – 100 g
- Szczypta soli
- Masło – 60 gramów
- Mleko – 180 ml
- Mąka – 300 gramów
- Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- Jabłka – 4 sztuki (300 g)
Jak będziemy postępować:
1) W misce ubić jajka, dodać cukier i sól i wszystko razem wymieszać.
2) Następnie dodać roztopione masło, mleko i ponownie wymieszać.
3) Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić ciasto.
4) Jabłka umyć, obrać i w razie potrzeby pokroić w plasterki.
5) Masłem posmarować swoje naczynie do pieczenia.
6) Wyłożyć 2/3 ciasta i rozprowadzić po całości.
7) Na wierzchu ułożyć warstwowo plasterki jabłek.
8) Na koniec ułożyć warstwę z reszty ciasta.
9) Można posypać cynamonem lub cukrem.
10) Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
OBEJRZYJ FILM INSTRUKTAŻOWY DLA SZARLOTKI: