Krok po kroku przedstawiamy Wam świetny przepis na delikatne i pyszne ciasto. Niezależnie od tego, czy delektujesz się weekendową kawą w pojedynkę, czy zapraszasz do siebie znajomych, każdy doceni słodki akcent w postaci smacznego deseru.
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 60 g cukru pudru
- starta skórka z cytryny
- 120 g roztopionego masła
- 260 g zwykłej mąki
Wypełnij:
- 350 g jogurtu białego
- 80 g cukru
- 2 jajka
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka wanilii
Do dekoracji:
- 4 białka jaj
- szczypta soli
- 80 g cukru
Jak postępować:
1) Żółtka, szczyptę soli i cukier puder umieścić w misce i wymieszać trzepaczką.
2. Zetrzeć skórkę z cytryny, dodać roztopione masło i ponownie wymieszać.
3. Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę i ponownie mieszamy.
4. Uformuj ciasto, które nadal wyrabiasz ręcznie.
5. Ciasto rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm.
6. Do miski włożyć biały jogurt, cukier, jajka, skrobię kukurydzianą, wanilię i wymieszać trzepaczką.
7. Nadzienie wylać na ciasto na blasze.
8. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.
9. Białka i szczyptę soli umieścić w innej misce i wymieszać mikserem, dodając cukier w trakcie mieszania.
10. Stworzysz biały, stały śnieg.
11 Przełóż śnieg do worka do dekoracji i udekoruj fale upieczonym ciastem i nadzieniem.
12) Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut w temperaturze 180°C.
13) Po upływie czasu sprawdzić, czy jest ugotowany i jeśli tak, to wyjąć go z piekarnika.
14) Podawać z miłością i wielkim smakiem.