Strona główna PRZEPISY Szarlotka z jednej miski: wystarczy wymieszać jabłka razem z ciastem i włożyć...

Szarlotka z jednej miski: wystarczy wymieszać jabłka razem z ciastem i włożyć do formy

Nie ma chyba bardziej typowego owocu dla czeskich słodkich dań i deserów niż jabłka. Przynosimy Wam pyszny przepis na szarlotkę, który jest bardzo na czasie o tej porze roku, bo w naszych ogrodach dojrzewają jabłka. Koniecznie spróbujcie, jest bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna. Zróbmy to.

Źródło: bucatarianoastra.online

Co będzie nam potrzebne:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 średnie jaja
  • 250 gramów cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 gramów zwykłej mąki pszennej
  • sok z cytryny
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka
Następny:
  • Masło do posmarowania formy
  • Mąka do posypania formy
  • Cukier puder do posypania

Jak postępować:

1) Najpierw obrać jabłka, pokroić na ćwiartki i usunąć rdzeń. Następnie pokrój ćwiartki na bardzo cienkie plasterki i skrop je sokiem z cytryny.

2) Wszystkie pozostałe składniki umieścić w dużej misce dla mieszania i dokładnie, ale powoli wymieszać. W efekcie otrzymujemy gładkie ciasto.

3) Plasterki jabłek złożyć do ciasta, a następnie wyłożyć masę do okrągłej formy na ciasto, która została wysmarowana masłem i oprószona mąką.

4) Blachę z ciastem wstawić do piekarnika w temperaturze 180°C i piec przez około 45 minut do uzyskania złotego koloru.

5) Na koniec włoską szarlotkę obficie posypać cukrem pudrem.

PORADA: Włoska szarlotka najlepiej smakuje, gdy jest letnia.

Życzymy smacznego!

Źródło przepisu: bucatarianoastra.online