Nie ma chyba bardziej typowego owocu dla czeskich słodkich dań i deserów niż jabłka. Przynosimy Wam pyszny przepis na szarlotkę, który jest bardzo na czasie o tej porze roku, bo w naszych ogrodach dojrzewają jabłka. Koniecznie spróbujcie, jest bardzo prosta w przygotowaniu i pyszna. Zróbmy to.
Co będzie nam potrzebne:
- 5 kwaśnych jabłek
- 100 g roztopionego masła
- 2 średnie jaja
- 250 gramów cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100 gramów zwykłej mąki pszennej
- sok z cytryny
- 0,5 opakowania proszku do pieczenia
- 100 ml mleka
- Masło do posmarowania formy
- Mąka do posypania formy
- Cukier puder do posypania
Jak postępować:
1) Najpierw obrać jabłka, pokroić na ćwiartki i usunąć rdzeń. Następnie pokrój ćwiartki na bardzo cienkie plasterki i skrop je sokiem z cytryny.
2) Wszystkie pozostałe składniki umieścić w dużej misce dla mieszania i dokładnie, ale powoli wymieszać. W efekcie otrzymujemy gładkie ciasto.
3) Plasterki jabłek złożyć do ciasta, a następnie wyłożyć masę do okrągłej formy na ciasto, która została wysmarowana masłem i oprószona mąką.
4) Blachę z ciastem wstawić do piekarnika w temperaturze 180°C i piec przez około 45 minut do uzyskania złotego koloru.
5) Na koniec włoską szarlotkę obficie posypać cukrem pudrem.
PORADA: Włoska szarlotka najlepiej smakuje, gdy jest letnia.
Życzymy smacznego!