Krok po kroku przedstawiamy wspaniały przepis na biszkopt sernikowo-owocowy. Niezależnie od tego, czy delektujesz się weekendową kawą w samotności, czy zapraszasz przyjaciół, każdy doceni słodki akcent w postaci smacznego deseru.
Ciasto sernikowo-owocowe
Na biszkopt (średnica 26 cm):
- 5 dużych jaj
- 160 g cukru
- 160 g mąki zwykłej
- 1 szczypta soli
Na krem:
- 500 g słodkiego twarogu
- 400 ml śmietany 35%
- 30 g żelatyny
- 200 ml wody, soku lub syropu z przetworów owocowych
- 150 g cukru pudru (lub do smaku)
- 300-400 g owoców z puszki (można zastąpić świeże owoce, my użyliśmy moreli z puszki)
Do dekoracji:
- syrop z przetworów owocowych
Do dekoracji:
- 200 ml 35% bitej śmietany
- cukier puder – do smaku
- 30-50 g płatków migdałowych
- 1 łyżka miodu lub dżemu
- owoce w puszce
Otrzymany w ten sposób tort waży 2,6 kg.
Przygotować ciasto biszkoptowe. Dodaj szczyptę soli i ubijaj je mikserem przez 1-2 minuty. Następnie stopniowo dodawaj cukier i kontynuuj miksowanie na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystej, jasnej, białawej, objętościowej i dość gęstej piany: ślady, które pozostaną na powierzchni, powinny pozostać przez kilka sekund.
2. Stopniowo (w 2-3 partiach) dodawaj przesianą mąkę i ostrożnie wmieszaj ją od dołu do góry.
3. Przełóż ciasto na okrągłą blachę o średnicy 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie (możesz obrócić blachę kilka razy).
4. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180°C i piecz ciasto przez 40 minut. Sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, używając wykałaczki (środek ciasta powinien wyjść czysty) lub naciskając palcem (gdy delikatnie naciśniesz środek ciasta, palec nie powinien go przebić).
5. Następnie cienkim nożem oddzielić ciasto od boków i zdjąć z patelni.
6. Ciasto biszkoptowe można porcjować po 5-6 godzinach od upieczenia. Pokrój ją na 3 piki: Górna część ma grubość 0,5 cm, a pozostałe dwie taką samą.
7. Przygotować krem. Podgrzewaliśmy syrop w puszce po morelach do momentu, aż był bardzo gorący, zalewaliśmy nim żelatynę i mieszaliśmy do całkowitego rozpuszczenia.
Wymieszaj słodki twaróg z cukrem pudrem za pomocą miksera. Można je również przecedzić przez drobne sito lub utrzeć tłuczkiem na gładką masę.
9. Dodaj przygotowaną żelatynę do masy serowej i bardzo dobrze wymieszaj za pomocą miksera.
10. Włóż powstałą masę do lodówki na 30 minut, aby nieco stwardniała.
11. Pokrój owoce na kawałki.
Ubij bitą śmietanę (zimną, dopiero co wyjętą z lodówki) mikserem do uzyskania sztywnej piany.
13. Wyjmij masę twarogową z lodówki i wymieszaj ją z bitą śmietaną na średnich obrotach miksera.
Dodać kawałki śmietany i wymieszać. Krem jest gotowy!
Zmontować ciasto. Skropić syropem z konfitur owocowych. Następnie zamocuj wokół tortownicy regulowany pierścień lub obręcz i równomiernie rozprowadź na nim połowę przygotowanego kremu.
Ułóż środkowe ciasto na pierwszej warstwie kremu. Posmaruj i posmaruj pozostałym kremem. Wygładzić powierzchnię ciasta. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby krem zastygł, stężał i zgęstniał.
17. Oddziel ciasto od boków koła za pomocą cienkiego noża. Zdejmij pierścień.
Udekoruj tort. Powstałą masą posmarować powierzchnię i brzegi ciasta.
Górny placek przekroić na 12 równych części. Skropić spody syropem z konfitur morelowych.
20 Posmaruj wierzchy marmoladą lub płynnym miodem i udekoruj płatkami migdałowymi (marmolada/miód działa jak klej do płatków).
Rozłóż wierzch ciasta na powierzchni tortownicy. Udekoruj środek pozostałymi morelami. Brzegi posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto odstawić do lodówki na kolejne 20 minut. Następnie pokroić w plastry i podawać.