Czy Wy również lubicie batony 3BiT? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie rewelacyjny przepis, dzięki któremu przygotujesz je w domowym zaciszu. Gwarantujemy, że absolutnie pokochacie te bez pieczenia ciacha i nawet nie będziecie pamiętać klasycznego 3BiT ze sklepu!

Przepis na niewypieczone 3BiT
dla bazy:
- ciasteczka maślane
- 1 paczka karmelowego salko
na krem:
- 500 ml mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki stołowe zwykłej mąki
- 2 łyżki stołowe skrobi ziemniaczanej
dla trzeciej warstwy:
- 750 ml bitej śmietany
- 3 paczki. zagęszczacz
- 3 łyżeczki cukru
- czekolada do startu
- Przygotuj formę o wymiarach 25 x 31 cm i wyłóż dno herbatnikami.
- Wlewamy salceson (albo kupujemy już skarmelizowany, albo gotujemy zwykły salceson w wodzie przez około 3 godziny) i ładnie wygładzamy.
- Ponownie ułożyć warstwę herbatników.
- Doprowadzić do wrzenia 250 ml mleka, a w drugiej połowie wymieszać cukier, mąkę i skrobię.
- Gdy mleko się zagotuje, dodajemy pozostałą mieszankę mleczną i gotujemy, ciągle mieszając, do uzyskania gęstej papki, którą pozostawiamy do ostygnięcia.
- Ubij masło do uzyskania piany i stopniowo dodawaj schłodzoną mieszankę mleczną.
- Ułożyć warstwę na herbatnikach i ładnie wygładzić.
- Ułożyć na warstwie herbatników.
- Bitą śmietanę z zagęszczaczem i cukrem ubić na sztywno i na pianę.
- Ułożyć warstwę na herbatnikach i wygładzić.
- Odstawić do lodówki do zastygnięcia (jeśli chcemy, aby warstwa kremowa była całkowicie sztywna, dodajemy 1 opakowanie – żelatyna w proszku nie musi być)
- Udekorować goloną czekoladą i podawać.
