Krok po kroku przedstawiamy Wam świetny przepis na deser bez pieczenia z dużą ilością kremu, który pokocha każdy. Przygotuj go jak najszybciej dla swoich przyjaciół i rodziny, którzy pokochają go tak samo jak Ty. Przyjrzyjmy się wspólnie, czego potrzebujemy i jak postępować.
Co będzie nam potrzebne do tego deseru?
- Ciastka kakaowe – 400 g
- mleko – 150 ml
Na krem:
- jajka – 2 szt.
- cukier kr. – 200 g
- kremówka o smaku waniliowym w proszku – 40 g
- mleko – 500 ml
- miękkie masło – 150 g
Dla lukru:
- płynna bita śmietana – 200 ml
- czekolada ciemna – 150 g
- masło – 60 g
Rozmiar tacki 24 X 24 cm
1) Zrobić krem w klasyczny sposób przy użyciu mleka, cukru, jajek i budyniu w proszku. Zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia pod folią.
2) Następnie ubić zmiękczone masło i bitą śmietanę również.
3) Zacząć umieszczać ciasteczka w foremce i zanurzać je w mleku. Naprzemiennie układać warstwy na wierzchu herbatników (3 warstwy herbatników, 3 warstwy kremu i krem jest ostatni).
4) Ciasto wstawić do lodówki do zastygnięcia na 1 godzinę i zabrać się za lukrowanie.
5) Dla lukru roztopić czekoladę i masło w mikrofalówce. Polej nim wierzch deseru i pozostaw do zastygnięcia.
Życzymy smacznego!
VIDEO GUIDE:
.