Strona główna niesklasyfikowane Puszysty deser czekoladowy jak z cukierni – Jest bardzo smaczny

Puszysty deser czekoladowy jak z cukierni – Jest bardzo smaczny

Jesteście miłośnikami czekoladowych deserów? Jeśli tak, to ten przepis na dzisiejszy puszysty deser czekoladowy jest właśnie dla Ciebie. Jest bardzo smaczny i wygląda jak zrobiony w cukierni. Przy świetnej kawie i tym deserze poczujesz się jak na chmurce. Przyjrzyjmy się wspólnie, czego potrzebujemy i jak zabrać się za jego przygotowanie.

nadýchaný čokoládový dezert jako z cukrárny – je velmi chutný
Nikt nie uwierzy, że to nie z cukierni. Źródło: PRATİK YEMEK TARİFLERİ

Nie czekaj na nic i spiesz się z przygotowaniami zanim będzie za późno, każdy aspirujący kucharz i szef kuchni to potrafi!


To, czego potrzebujemy do czekoladowego deseru:

  • 240 g zwykłej mąki
  • 4 jajka
  • 90 ml oleju roślinnego
  • 80 g cukru granulowanego
  • 50 g kakao
  • 5 g cukru waniliowego
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 225 g bitej śmietany
  • 270 ml zimnego mleka
  • 70 g czekolady
  • 60 g mascarpone

Na polewę:

  • 200 g bitej śmietany
  • 160 g czekolady

Jak postępować:

1) W misce ubić jajka, dodać cukier i ubić przez około 7 minut do uzyskania piany. Następnie dodać olej, mleko i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wymieszać i na koniec dodać przesiane kakao w proszku.

2) Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wylać na nią przygotowane ciasto.

3) Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

Těsto v troubě.
Ciasto w piekarniku. Źródło: PRATİK YEMEK TARİFLERİ

4) W międzyczasie w kąpieli wodnej przygotować lukrowanie. Ubijamy bitą śmietanę z połamaną czekoladą, aż oba składniki się połączą.

5) W misce umieścić sproszkowaną bitą śmietanę, wlać mleko i ubijać przez 8 minut. Wyjąć połowę bitej śmietany i wymieszać z mascarpone. Czekoladę wymieszać z drugą połową bitej śmietany.

nadýchaný čokoládový dezert jako z cukrárny – je velmi chutný
Do mieszania użyj miksera ręcznego. Źródło: PRATİK YEMEK TARİFLERİ

6) Upieczony biszkopt wywinąć na blachę, usunąć papier do pieczenia, a następnie wrócić na blachę.

7)Skropić gąbkęmlekiem, wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone i wygładzić.Następnie ułożyć warstwę na kremie czekoladowym.

šlehačkový krém s mascarpone
bita śmietana z mascarpone Źródło.

[caption id="attachment_91629" align="aligncenter" width="640"]nadýchaný čokoládový dezert jako z cukrárny – je velmi chutný krem czekoladowy Źródło: PRATİK YEMEK TARİFLERİ

8) Na koniec skropić czekoladową polewą i można udekorować np. posiekanymi orzechami lub pistacjami.

Čokoládovou polevu rozetřeme po celé ploše.
Rozprowadź polewę czekoladową na całej powierzchni. Źródło: PRATİK YEMEK TARİFLERİ

9) Czekoladowy deser wstawić do lodówki na co najmniej godzinę , pokroić i podawać.

nadýchaný čokoládový dezert jako z cukrárny – je velmi chutný
Możemy służyć. Źródło: PRATİK YEMEK TARİFLERİ

Życzymy smacznego!

VIDEO PRZEPIS NA PUSZYSTY DESER CZEKOLADOWY:

Jeśli masz dość swoich sprawdzonych przepisów , spróbuj na ten czas zmiany. Wypróbuj przepis na „Pyszny migdałowy smakołyk, którego warto spróbować – niesamowity smak

Podziel się tym przepisem na puszysty deser czekoladowy ze znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba.