Strona główna PRZEPISY Piernik z polewą czekoladową wypełniony powidłami

Piernik z polewą czekoladową wypełniony powidłami

Świąteczne słodycze nieodłącznie należą do najwspanialszego czasu w roku. Zastanawiasz się jakie słodycze upieczesz w tym roku? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Polecamy wypróbować dzisiejszy przepis na pierniczki oblane czekoladą, wypełnione powidłami. To idealny dodatek do ciepłej filiżanki herbaty, kakao lub kawy. Pokochają je nie tylko dzieci, ale także głodni dorośli.

Przepis na pierniczki oblane czekoladą, wypełnione masą krówkową:

Na ciasto:

  • 1050g mąki razowej
  • 360 g miodu
  • 450 g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2 łyżki sody

Dla nadzienia:

  • zasmażka z ml. orzechów

Zrobiłam pół partii i wyszło około 40-50 sztuk

1) Ze składników wyrobić ciasto i pozostawić do odpoczynku. Następnie wycinamy kształty i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 6 minut.

2. Następnie wystarczy je skleić, a wierzch można zanurzyć w polewie czekoladowej i udekorować.

 

Życzymy Państwu dobrego smaku.