Strona główna PRZEPISY Miodowe rurki – świąteczne cukierki

Miodowe rurki – świąteczne cukierki

Wypróbuj w tym roku te miodowe rurki. Miód nie musi tylko trafiać do pierników, rozjaśnij swoje mieszkanie piekąc te miodowe rurki. Procedura nie jest wcale skomplikowana. Następnie można wybrać krem według własnego gustu.

Przepis na miodowe rurki – świąteczne słodycze

Co będzie nam potrzebne:

  • 250 g zwykłej mąki
  • 90 g cukru pudru
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki mleka
  • czekolada i śmietanka na zakończenie

Z tej partii powstaje około 70 sztuk.

Jak postępować:

1) Najpierw z wymienionych składników przygotować gładkie ciasto i dać mu odpocząć w lodówce przez 30 minut.

2) Aby zrobić miodowe rurki, trzeba mieć małe rurki, na które można rozwałkować ciasto, a następnie upiec. Kupiłam ten zestaw w ilości 30 sztuk.

3) Następnego dnia rozwałkować ciasto na arkusz o grubości 2 mm i wyciąć rundy o średnicy 6 cm. Każde kółko zwijamy w rurkę i układamy złączone na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4) Rurki piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez około 5 minut z włączonym gorącym powietrzem. Wyjąć z tuby, gdy jest jeszcze ciepła.

5) Na koniec wypełnić rurki ulubionym kremem i zanurzyć brzegi w czekoladzie. Gotowe rurki odstawić do lodówki.