Świąteczne słodycze nieodłącznie należą do najwspanialszego czasu w roku. Zastanawiasz się jakie słodycze upieczesz w tym roku? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Polecamy wypróbować dzisiejszy przepis na kakaowy linzer z kremem kawowym i czekoladową polewą. Doskonale uzupełni kubek gorącej herbaty, kakao lub kawy. Pokochają je nie tylko dzieci, ale także głodni dorośli.
Przepis na kakaowy linzer z kremem kawowym i czekoladowym lukrem:
Na ciasto:
- 40 dkg mąki zwykłej
- 25 dkg masła
- 14 dkg cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 kostka cukru waniliowego
Na krem:
- 250 g masła
- 300 g cukru pudru
- 250 ml czarnej kawy
- 2 łyżki stołowe grubej mąki
1) Ze składników wyrobić ciasto i pozostawić do odpoczynku. Następnie wycinać kształty i piec.
2. Przygotuj krem, łącząc ostudzoną czarną kawę z mąką i mieszając, aby powstała gęsta kaszka, którą odstawiasz do ostygnięcia.
3. Na koniec ubić masło z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę.
4. Następnie wystarczy je skleić, a wierzch można zanurzyć w polewie czekoladowej i udekorować.
Życzymy Państwu dobrego smaku.