Strona główna PRZEPISY Linzer kakaowy z kremem kawowym i polewą czekoladową

Linzer kakaowy z kremem kawowym i polewą czekoladową

Świąteczne słodycze nieodłącznie należą do najwspanialszego czasu w roku. Zastanawiasz się jakie słodycze upieczesz w tym roku? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Polecamy wypróbować dzisiejszy przepis na kakaowy linzer z kremem kawowym i czekoladową polewą. Doskonale uzupełni kubek gorącej herbaty, kakao lub kawy. Pokochają je nie tylko dzieci, ale także głodni dorośli.

Przepis na kakaowy linzer z kremem kawowym i czekoladowym lukrem:

Na ciasto:

  • 40 dkg mąki zwykłej
  • 25 dkg masła
  • 14 dkg cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 kostka cukru waniliowego

Na krem:

  • 250 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • 250 ml czarnej kawy
  • 2 łyżki stołowe grubej mąki

1) Ze składników wyrobić ciasto i pozostawić do odpoczynku. Następnie wycinać kształty i piec.

2. Przygotuj krem, łącząc ostudzoną czarną kawę z mąką i mieszając, aby powstała gęsta kaszka, którą odstawiasz do ostygnięcia.

3. Na koniec ubić masło z cukrem pudrem i dodawać po łyżce ostudzoną kaszę.

4. Następnie wystarczy je skleić, a wierzch można zanurzyć w polewie czekoladowej i udekorować.

Życzymy Państwu dobrego smaku.