Strona główna PRZEPISY Krem z eggnogiem na świąteczne słodycze

Krem z eggnogiem na świąteczne słodycze

Szybko zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi tradycyjne pieczenie słodkości. Podstawą większości rodzajów świątecznych wypieków są kremy, które bez problemu możemy wykonać w zaciszu własnego domu. Można je wykorzystać do wiązania i wypełniania słodyczy, nadając im pyszny smak. Przygotowaliśmy szczegółowy poradnik, jak w domu zrobić krem eggnogowy do świątecznych ciasteczek.

Świąteczne cukierki nadziewane to jeden z najpopularniejszych rodzajów. Zazwyczaj jest smaczny dla wszystkich i na świątecznym stole wygląda naprawdę bosko. Ze względu na znajdujący się w środku krem, ma tendencję do szybkiego psucia się, dlatego zalecamy przechowywanie go w lodówce i przygotowanie dopiero na kilka dni przed spożyciem.

krém s vaječným likérem do vánočního cukroví
Źródło: stockphoto.com

TIP: Pozwól kremowi zastygnąć w lodówce i użyj noża o szerokim ostrzu lub worka do dekoracji, aby wypełnić różne cukierki.

Przepis na krem eggnogowy do świątecznych słodyczy:

  • 200 g masła
  • 80 g mączki cukrowej
  • 1 saszetka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 50 ml eggnogu
  • 50 g mleka w proszku

 

1) Najpierw ubić zmiękczone masło z cukrem i wanilią.

2) Egzog wymieszać z mlekiem w proszku.

3) Na koniec wystarczy połączyć obie części.