Szybko zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi tradycyjne pieczenie słodkości. Podstawą większości rodzajów świątecznych wypieków są kremy, które bez problemu możemy wykonać w zaciszu własnego domu. Można je wykorzystać do wiązania i wypełniania słodyczy, nadając im pyszny smak. Przygotowaliśmy szczegółowy poradnik, jak w domu zrobić krem eggnogowy do świątecznych ciasteczek.
Świąteczne cukierki nadziewane to jeden z najpopularniejszych rodzajów. Zazwyczaj jest smaczny dla wszystkich i na świątecznym stole wygląda naprawdę bosko. Ze względu na znajdujący się w środku krem, ma tendencję do szybkiego psucia się, dlatego zalecamy przechowywanie go w lodówce i przygotowanie dopiero na kilka dni przed spożyciem.
TIP: Pozwól kremowi zastygnąć w lodówce i użyj noża o szerokim ostrzu lub worka do dekoracji, aby wypełnić różne cukierki.
Przepis na krem eggnogowy do świątecznych słodyczy:
- 200 g masła
- 80 g mączki cukrowej
- 1 saszetka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 50 ml eggnogu
- 50 g mleka w proszku
1) Najpierw ubić zmiękczone masło z cukrem i wanilią.
2) Egzog wymieszać z mlekiem w proszku.
3) Na koniec wystarczy połączyć obie części.