Szybko zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi tradycyjne pieczenie słodkości. Podstawą większości rodzajów świątecznych wypieków są kremy, które z łatwością możemy stworzyć w zaciszu własnego domu. Można je wykorzystać do wiązania i wypełniania słodyczy, nadając im pyszny smak. Przygotowaliśmy szczegółowy poradnik, jak w domu zrobić krem kawowy do świątecznych ciasteczek.
Świąteczne cukierki nadziewane to jeden z najpopularniejszych rodzajów. Zazwyczaj smakuje wszystkim, a na świątecznym stole wygląda naprawdę bosko. Ze względu na znajdujący się w środku krem, ma tendencję do szybkiego psucia się, dlatego zalecamy przechowywanie go w chłodnym miejscu i przygotowanie dopiero na kilka dni przed spożyciem.
TIP: Pozwól kremowi zastygnąć w lodówce i użyj noża o szerokim ostrzu lub worka do dekoracji, aby wypełnić różne cukierki.
Przepis na krem kawowy do świątecznych słodyczy:
- 250 g masła
- 150 g cukru
- 125 ml mocnej kawy
- 1 łyżka stołowa grubej mąki
1) Najpierw w rondlu umieścić kawę, wymieszać z mąką i gotować do zacieru.Odstawić kaszę na bok i pozostawić do ostygnięcia.
2) Następnie ubić masło i cukier do uzyskania piany.
3) Dodać kaszkę z kawą, dokładnie wymieszać i można zacząć przyklejać cukierki.
Polecamy również spróbować.