Strona główna PRZEPISY Krem czekoladowy do świątecznych słodyczy

Krem czekoladowy do świątecznych słodyczy

Szybko zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi tradycyjne pieczenie słodkości. Podstawą większości świątecznych wypieków są kremy, które z łatwością możemy stworzyć w zaciszu własnego domu. Można je wykorzystać do wiązania i wypełniania słodyczy, nadając im pyszny smak. Przygotowaliśmy szczegółowy poradnik, jak zrobić w domu krem czekoladowy do świątecznych ciasteczek.

Świąteczne cukierki nadziewane to jeden z najpopularniejszych rodzajów. Zazwyczaj jest smaczny dla wszystkich i na świątecznym stole wygląda naprawdę bosko. Ze względu na znajdujący się w środku krem, ma tendencję do szybkiego psucia się, dlatego zalecamy przechowywanie go w chłodnym miejscu i przygotowanie dopiero na kilka dni przed spożyciem.

Čokoládový krém do vánočního cukroví
Źródło: stockphoto.com

TIP: Pozwól kremowi zastygnąć w lodówce i użyj noża o szerokim ostrzu lub worka do dekoracji, aby wypełnić różne cukierki.

Przepis na krem czekoladowy do świątecznych słodyczy:

  • 250 g masła
  • 140 g mączki cukrowej
  • 25 g zwykłej mąki
  • 60 g startej czekolady
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 1 żółtko
  • 125 ml mleka

1) Najpierw wlać mleko do rondla, wymieszać z mąką i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.

2) Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, przez 2 do 3 minut do zgęstnienia. Wyjąć, mieszać od czasu do czasu i pozostawić do ostygnięcia.

3) Następnie w misce umieścić zmiękczone masło, wymieszać cukier puder i cukier waniliowy, dodać żółtko i ubić razem do uzyskania piany.

4) Stopniowo mieszać po łyżce stołowej na raz z ostudzoną kaszą.

5) Na koniec wymieszać startą czekoladę i ubić do momentu, aż krem będzie całkowicie gładki. Można użyć elektrycznej ubijaczki.