Szybko zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi tradycyjne pieczenie słodkości. Podstawą większości świątecznych wypieków są kremy, które z łatwością możemy stworzyć w zaciszu własnego domu. Można je wykorzystać do wiązania i wypełniania słodyczy, nadając im pyszny smak. Przygotowaliśmy szczegółowy poradnik, jak zrobić w domu krem czekoladowy do świątecznych ciasteczek.
Świąteczne cukierki nadziewane to jeden z najpopularniejszych rodzajów. Zazwyczaj jest smaczny dla wszystkich i na świątecznym stole wygląda naprawdę bosko. Ze względu na znajdujący się w środku krem, ma tendencję do szybkiego psucia się, dlatego zalecamy przechowywanie go w chłodnym miejscu i przygotowanie dopiero na kilka dni przed spożyciem.
TIP: Pozwól kremowi zastygnąć w lodówce i użyj noża o szerokim ostrzu lub worka do dekoracji, aby wypełnić różne cukierki.
Przepis na krem czekoladowy do świątecznych słodyczy:
- 250 g masła
- 140 g mączki cukrowej
- 25 g zwykłej mąki
- 60 g startej czekolady
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 125 ml mleka
1) Najpierw wlać mleko do rondla, wymieszać z mąką i doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
2) Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, przez 2 do 3 minut do zgęstnienia. Wyjąć, mieszać od czasu do czasu i pozostawić do ostygnięcia.
3) Następnie w misce umieścić zmiękczone masło, wymieszać cukier puder i cukier waniliowy, dodać żółtko i ubić razem do uzyskania piany.
4) Stopniowo mieszać po łyżce stołowej na raz z ostudzoną kaszą.
5) Na koniec wymieszać startą czekoladę i ubić do momentu, aż krem będzie całkowicie gładki. Można użyć elektrycznej ubijaczki.