Strona główna PRZEPISY Gniazda os wykonane z patyczków margotowych

Gniazda os wykonane z patyczków margotowych

Świąteczne słodycze nieodłącznie należą do najwspanialszego czasu w roku. Zastanawiasz się jakie słodycze upieczesz w tym roku? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Polecamy wypróbować dzisiejszy przepis na gniazda os wykonane z patyczków do margerytek. Stanowią idealny dodatek do ciepłej filiżanki herbaty, kakao lub kawy. Pokochają je nie tylko dzieci, ale i głodni dorośli.

Przepis na gniazda os wykonane z patyczków po margocie:

Co będzie nam potrzebne:

  • 4 szt. paluszki margot
  • 40 g zmielonego lub startego biszkoptu
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 4 łyżki kakao

Wypełnienie:

  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki stołowe rumu (lub koniaku)

Jak będziemy postępować:

1) Batoniki Margot umieścić w zamrażarce na jedną do dwóch godzin, żeby trochę zamarzły (ale nie całkowicie).

2) Następnie zetrzeć batony na tarce. Zetrzeć na tarce herbatniki, które również będą nam potrzebne.

3) Do miski dodać zarówno starty Margot, jak i herbatniki, a także masło, cukier, kakao i rum.

4) Wszystko razem wymieszać i zagnieść ciasto. Zawijamy to w folię spożywczą i wkładamy na chwilę do lodówki, aby stwardniało.

5) Na raz wziąć kawałek ciasta, uformować w kulę i obtoczyć w cukrze pudrze.

6) Formę z ulem wyłożyć cukrem i wcisnąć do niej kulkę.

Wałkiem zrobić wgniecenie, wypełnić je kremem i przykleić gąbkę. Otwórz pleśń lub wystukaj gniazdo os.

Gniazda os wstawić do lodówki do zastygnięcia.