Ciasteczka świąteczne nieodłącznie kojarzą się z najwspanialszym czasem w roku. Zastanawiasz się jakie słodycze upieczesz w tym roku? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Polecamy wypróbować dzisiejszy przepis na dwukolorowe bułeczki z kruchego ciasta. Są idealnym dodatkiem do ciepłej filiżanki herbaty, kakao lub kawy. Pokochają je nie tylko dzieci, ale także głodni dorośli.
Przepis na dwukolorowe bułeczki z kruchego ciasta
Co będzie nam potrzebne:
- 300 g zwykłej mąki
- 80 g cukru pudru
- 1 saszetka cukru waniliowego
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kakao
Na polewę:
- 8 łyżek cukru pudru
- 1 saszetka cukru waniliowego
Jak postępujemy:
1) Mąkę i cukier puder przesiać na wałek. Dodać cukier waniliowy, żółtka, masło i wyrobić na gładkie, miękkie ciasto.
2) Ciasto podzielić na pół i do jednej połowy włączyć kakao.
3) Zawinąć obie części i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
4) Odpoczęte ciasto rozwałkować w częściach każdego koloru na równie grube wałki (około 1,5 cm średnicy) i pokroić na równej wielkości kawałki.
5) Każdy kawałek uformować w kulę i zwinąć rękami w cienki rulon. Połóż jasną i brązową rolkę razem i zawiń je wokół siebie. Powstały „warkocz” delikatnie docisnąć dłonią do rolki i lekko zwinąć, aby połączyć oba rulony w jeden.
6) Rolkę złożyć w kształt bułki i umieścić na blasze z papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170°C przez 15 minut.
7) Na koniec obtoczyć bułki w mieszance cukru pudru i cukru waniliowego.