Strona główna PRZEPISY Bułki kakaowe – cukierki świąteczne

Bułki kakaowe – cukierki świąteczne

Na świątecznym stole za żadną cenę nie powinno zabraknąć świątecznych słodkości. Niezależnie od tego, czy wolisz trzymać się tradycyjnych odmian, czy lubisz próbować czegoś nowego, zawsze warto pomyśleć o pieczeniu z dużym wyprzedzeniem.

Do świątecznych słodyczy należą również popularne bułki w wielu wariantach. Do bardzo poszukiwanych przepisów należą na pewno te kakaowe bułeczki, które są bardzo pyszne. Każdy może zrobić te wspaniałe ciasteczka bez pieczenia, ponieważ proces jest jednym z łatwiejszych.

Przepis na bułeczki kakaowe – ciasteczka świąteczne:

Co będzie nam potrzebne:

  • 370 g zwykłej mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g bardzo drobno zmielonych orzechów (włoskich, laskowych, migdałów)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao

Z tej porcji zrobić około 40 bułek, w zależności od wielkości. Aby uzyskać więcej kulek, dodaj składniki.

Jak postępować:

1) Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, orzechy, kakao i wymieszać. Dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajka i dobrze wyrabiamy, aż ciasto się połączy. Następnie gotowe ciasto zawiń w folię cling i zostaw w lodówce na co najmniej 2 godziny lub nawet na całą noc.

2) Przed pieczeniem rozgrzać piekarnik do 170°C. Pokrój ciasto na kawałki i rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni roboczej na wałki o grubości około 1 cm.

3) Bierzemy po jednym mniejszym kawałku na raz, żeby reszta ciasta niepotrzebnie się nie nagrzewała (trzymamy ją w chłodzie). Zawsze odcinaj cienkie wałeczki o długości około 3 cm i zwijaj je w cienkie kluski ze spiczastymi końcami za pomocą dłoni. Następnie zwiń każdy kawałek w kształt bułki i przenieś na blachę do pieczenia.

4) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut, aż bułki zaczną ładnie pachnieć.

5) Umieścić przykryte w chłodnym miejscu i dać odpocząć przed podaniem.