Strona główna PRZEPISY Babeczki orzechowe – świąteczne słodycze

Babeczki orzechowe – świąteczne słodycze

Ciasteczka świąteczne nieodłącznie kojarzą się z najwspanialszym czasem w roku. Zastanawiasz się jakie słodycze upieczesz w tym roku? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Polecamy wypróbować dzisiejszy przepis na babeczki orzechowe – świąteczne słodycze. Stanowią idealny dodatek do ciepłej filiżanki herbaty, kakao lub kawy. Zachwycone nimi będą nie tylko dzieci, ale i głodni dorośli.

Przepis na orzechowe babeczki – świąteczne ciasteczka:

Maślane babeczki:

  • 125g cukru pudru
  • 250g masła
  • 370g zwykłej mąki
  • 2 żółtka

Nadzienie z orzechów włoskich:

  • 300ml mleka
  • 120g semoliny cukier
  • 300g mielonych orzechów włoskich
  • 150g zmielonych herbatników
  • 5 łyżek stołowych rumu
  • 1 cukier waniliowy

 

1) Upiec babeczki z masą maślaną.

2) Przygotować orzechowe nadzienie.

3) Mleko i cukier doprowadzić do wrzenia, wymieszać z orzechami. Niech się gotuje przez 5 minut. Wymieszaj herbatniki, cukier waniliowy i rum lub aromat do schłodzonego nadzienia.

4) Jeśli masa jest rzadsza dodać trochę więcej biszkoptów.

5) Za pomocą worka do pipet z gładką końcówką, wylać masę na babeczki.

6) Odstawić na dwie godziny do lodówki, zanurzyć w czekoladowym lukrze i udekorować orzechami włoskimi.

Życzymy Państwu dobrego smaku.