Ciasteczka świąteczne nieodłącznie kojarzą się z najwspanialszym czasem w roku. Zastanawiasz się jakie słodycze upieczesz w tym roku? W takim razie trafiłeś we właściwe miejsce. Polecamy wypróbować dzisiejszy przepis na babeczki orzechowe – świąteczne słodycze. Stanowią idealny dodatek do ciepłej filiżanki herbaty, kakao lub kawy. Zachwycone nimi będą nie tylko dzieci, ale i głodni dorośli.
Przepis na orzechowe babeczki – świąteczne ciasteczka:
Maślane babeczki:
- 125g cukru pudru
- 250g masła
- 370g zwykłej mąki
- 2 żółtka
Nadzienie z orzechów włoskich:
- 300ml mleka
- 120g semoliny cukier
- 300g mielonych orzechów włoskich
- 150g zmielonych herbatników
- 5 łyżek stołowych rumu
- 1 cukier waniliowy
1) Upiec babeczki z masą maślaną.
2) Przygotować orzechowe nadzienie.
3) Mleko i cukier doprowadzić do wrzenia, wymieszać z orzechami. Niech się gotuje przez 5 minut. Wymieszaj herbatniki, cukier waniliowy i rum lub aromat do schłodzonego nadzienia.
4) Jeśli masa jest rzadsza dodać trochę więcej biszkoptów.
5) Za pomocą worka do pipet z gładką końcówką, wylać masę na babeczki.
6) Odstawić na dwie godziny do lodówki, zanurzyć w czekoladowym lukrze i udekorować orzechami włoskimi.
Życzymy Państwu dobrego smaku.