Strona główna PRZEPISY Szarlotka – prosty, ale niezwykle smaczny przepis z zaledwie 4 składników

Szarlotka – prosty, ale niezwykle smaczny przepis z zaledwie 4 składników

Szarlotka. Każda gospodyni domowa musi mieć taki przepis. Ciasto jest miękkie, lekkie i zwiewne w środku i chrupiące na zewnątrz. Wybieraj jabłka, które nie są twarde i kwaśne.

Źródło: kiloretete.ro

Co będzie nam potrzebne:

  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru (200 g)
  • 1 szklanka zwykłej mąki (150 g)
  • 3 duże jabłka lub 6-7 małych jabłek

Jak będziemy postępować:

1.W misce ubić jajka, mieszać mikserem przez 3-5 minut i stopniowo dodawać cukier, zwiększając obroty miksera. Powinnaś uzyskać puszystą i jasną masę. Skórka powstaje dzięki długiemu miksowaniu i użyciu odpowiedniej ilości cukru. Jeśli jabłka są słodkie, dodaj mniej cukru. Nawet bez skórki ciasto jest pyszne.

Źródło: kiloretete.ro

2.Stopniowo dodawaj mąkę i miksuj na średnich obrotach, aż masa będzie gładka.

3.Blaszkę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować dno masłem.

4.Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki bezpośrednio do foremki. Jeśli używasz jabłek kupionych w sklepie, usuń również skórkę.

5.Wlać ciasto i trochę zamieszać, aby było dobrze i równomiernie upieczone.

6.Ciasto piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut w zależności od wielkości formy i piekarnika.

7.Przetestuj za pomocą wykałaczki. Jeśli powierzchnia ciasta jest zrumieniona, a środek surowy, przykryj je folią i wróć do piekarnika (ciasto jest zwykle gotowe po 10 minutach).

8. Odstawić ciasto do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

Życzymy Państwu dobrego smaku.