Szarlotka. Każda gospodyni domowa musi mieć taki przepis. Ciasto jest miękkie, lekkie i zwiewne w środku i chrupiące na zewnątrz. Wybieraj jabłka, które nie są twarde i kwaśne.

Co będzie nam potrzebne:
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1 szklanka zwykłej mąki (150 g)
- 3 duże jabłka lub 6-7 małych jabłek
Jak będziemy postępować:
1.W misce ubić jajka, mieszać mikserem przez 3-5 minut i stopniowo dodawać cukier, zwiększając obroty miksera. Powinnaś uzyskać puszystą i jasną masę. Skórka powstaje dzięki długiemu miksowaniu i użyciu odpowiedniej ilości cukru. Jeśli jabłka są słodkie, dodaj mniej cukru. Nawet bez skórki ciasto jest pyszne.

2.Stopniowo dodawaj mąkę i miksuj na średnich obrotach, aż masa będzie gładka.
3.Blaszkę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować dno masłem.
4.Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki bezpośrednio do foremki. Jeśli używasz jabłek kupionych w sklepie, usuń również skórkę.
5.Wlać ciasto i trochę zamieszać, aby było dobrze i równomiernie upieczone.

6.Ciasto piec w temperaturze 180°C przez 40-50 minut w zależności od wielkości formy i piekarnika.
7.Przetestuj za pomocą wykałaczki. Jeśli powierzchnia ciasta jest zrumieniona, a środek surowy, przykryj je folią i wróć do piekarnika (ciasto jest zwykle gotowe po 10 minutach).
8. Odstawić ciasto do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.
Życzymy Państwu dobrego smaku.

























