Strona główna PRZEPISY NIE MA ŚPIEWU!!! Plastry jabłka z budyniem waniliowym i orzechami włoskimi

NIE MA ŚPIEWU!!! Plastry jabłka z budyniem waniliowym i orzechami włoskimi

Bardzo szybki i dobry deser, jako poczęstunek dla niespodziewanego gościa. Plasterki jabłek z kremem waniliowym i orzechami włoskimi jako podstawa. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie są pieczone, więc są jednym z najszybszych smakołyków do przygotowania.

BEZ PEČENÍ! Jablečné plátky s vanilkovým pudinkem a vlašskými ořechy
Źródło: najbolji-recepti.com

Plastry jabłka z budyniem waniliowym i orzechami włoskimi

  • 1,5 kg startych jabłek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 200 g semoliny cukier
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 ml wody
  • sok z jednej cytryny
  • mielone orzechy włoskie
  • starta czekolada
  • mleko
  • ciastka

 

  • Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i umieszczamy w rondlu z cukrem i 100 ml wody. Budyń wymieszać z pozostałą wodą.
  • Jabłka chwilę gotujemy, a następnie mieszamy z masą budyniową i wodą.
  • Gotować przez około kolejne 5 minut do zgęstnienia, a następnie wymieszać z sokiem z cytryny.
  • Ciastka ułożyć na blasze lub w formie, uprzednio namoczywszy je w mleku.
  • Naprzemiennie układać warstwę herbatników i warstwę nadzienia. Trzy warstwy każdego z nich powinny być idealne.
  • Na wierzchu dodać zmielone orzechy włoskie i startą czekoladę.
  • Umieść plastry w lodówce i pozwól im odpocząć przez co najmniej godzinę.

Jeśli ten przepis na plastry jabłka z budyniem waniliowym i orzechami Cię zaintrygował, podziel się nim ze znajomymi! Więcej przepisów z jabłkami można znaleźć tutaj.