Bardzo szybki i dobry deser, jako poczęstunek dla niespodziewanego gościa. Plasterki jabłek z kremem waniliowym i orzechami włoskimi jako podstawa. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że nie są pieczone, więc są jednym z najszybszych smakołyków do przygotowania.

Plastry jabłka z budyniem waniliowym i orzechami włoskimi
- 1,5 kg startych jabłek
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 200 g semoliny cukier
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 500 ml wody
- sok z jednej cytryny
- mielone orzechy włoskie
- starta czekolada
- mleko
- ciastka
- Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i umieszczamy w rondlu z cukrem i 100 ml wody. Budyń wymieszać z pozostałą wodą.
- Jabłka chwilę gotujemy, a następnie mieszamy z masą budyniową i wodą.
- Gotować przez około kolejne 5 minut do zgęstnienia, a następnie wymieszać z sokiem z cytryny.
- Ciastka ułożyć na blasze lub w formie, uprzednio namoczywszy je w mleku.
- Naprzemiennie układać warstwę herbatników i warstwę nadzienia. Trzy warstwy każdego z nich powinny być idealne.
- Na wierzchu dodać zmielone orzechy włoskie i startą czekoladę.
- Umieść plastry w lodówce i pozwól im odpocząć przez co najmniej godzinę.
Jeśli ten przepis na plastry jabłka z budyniem waniliowym i orzechami Cię zaintrygował, podziel się nim ze znajomymi! Więcej przepisów z jabłkami można znaleźć tutaj.

























