Nazywa się go czasem „kaszanką dla ubogich”. Jednak bułka z jabłkiem i twarogiem to klasyka, o której nie należy zapominać. Daj tej legendzie odpowiedni powrót.

Bułka z jabłkiem i twarogiem
- 8 małych bułek lub bułeczek
- 4 jajka 500 ml mleka pełnego
- 250 ml bitej śmietany
- 100 g masła
- 5 łyżek stołowych cukru granulowanego
- 2 opakowania cukru waniliowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- masło do smarowania
- sól
warstwa jabłek:
- 4 sztuki większego jabłka
- 1 cytryna
- 1 KL cynamonu mielonego
- 3 łyżki cukru granulowanego
warstwa twarogowa:
- 400 g grudkowatego twarogu
- 3 łyżki cukru granulowanego
- 1 garść rodzynek
- 2 łyżki rumu
- W dużej misce wymieszać żółtka z cukrem, cukrem waniliowym (1 opakowanie) i roztopionym masłem (nie gorącym). Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, mleko i śmietanę. Ponownie wymieszać.
- Ciasto pokroić w drobną kostkę, dodać do miski i powoli wciskać w płynną mieszankę, aby dobrze się wchłonęła. Odstawić na co najmniej 15 minut.
- W międzyczasie ubić sztywne białka, szczyptę soli i cukier waniliowy (1 opakowanie).
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem, skórką z cytryny i cynamonem. Odstawić i odsączyć nadmiar soku jabłkowego przed nałożeniem na bułki.
- Twarożek wymieszać z cukrem i rodzynkami, które przez około 10 minut marynowały się w rumie.
- Napełnij połowę zwilżonego ciasta do wysmarowanego masłem naczynia do pieczenia.
- Na wierzchu ułożyć jabłka i drugą połowę ciasta. Piec w piekarniku przez około 30 minut.
- Wyjmij i posmaruj powierzchnię bułeczek twarogiem, a następnie śniegiem, zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 20 minut do uzyskania złotego koloru.
.

























