Strona główna PRZEPISY Bułka jabłkowa z twarogiem jak to robiły nasze babcie! Klasyka, której nie...

Bułka jabłkowa z twarogiem jak to robiły nasze babcie! Klasyka, której nie sposób się oprzeć…

Nazywa się go czasem „kaszanką dla ubogich”. Jednak bułka z jabłkiem i twarogiem to klasyka, o której nie należy zapominać. Daj tej legendzie odpowiedni powrót.

Jablečná žemlovka s tvarohem
Źródło: cookta.hu

Bułka z jabłkiem i twarogiem

  • 8 małych bułek lub bułeczek
  • 4 jajka 500 ml mleka pełnego
  • 250 ml bitej śmietany
  • 100 g masła
  • 5 łyżek stołowych cukru granulowanego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • masło do smarowania
  • sól

warstwa jabłek:

  • 4 sztuki większego jabłka
  • 1 cytryna
  • 1 KL cynamonu mielonego
  • 3 łyżki cukru granulowanego

warstwa twarogowa:

  • 400 g grudkowatego twarogu
  • 3 łyżki cukru granulowanego
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki rumu

 

  • W dużej misce wymieszać żółtka z cukrem, cukrem waniliowym (1 opakowanie) i roztopionym masłem (nie gorącym). Dodać świeżo startą gałkę muszkatołową, mleko i śmietanę. Ponownie wymieszać.
  • Ciasto pokroić w drobną kostkę, dodać do miski i powoli wciskać w płynną mieszankę, aby dobrze się wchłonęła. Odstawić na co najmniej 15 minut.
  • W międzyczasie ubić sztywne białka, szczyptę soli i cukier waniliowy (1 opakowanie).
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy z cukrem, skórką z cytryny i cynamonem. Odstawić i odsączyć nadmiar soku jabłkowego przed nałożeniem na bułki.
  • Twarożek wymieszać z cukrem i rodzynkami, które przez około 10 minut marynowały się w rumie.
  • Napełnij połowę zwilżonego ciasta do wysmarowanego masłem naczynia do pieczenia.
  • Na wierzchu ułożyć jabłka i drugą połowę ciasta. Piec w piekarniku przez około 30 minut.
  • Wyjmij i posmaruj powierzchnię bułeczek twarogiem, a następnie śniegiem, zmniejsz temperaturę do 150°C i piecz przez kolejne 20 minut do uzyskania złotego koloru.

.