Jeśli i Wy należycie do grona miłośników jabłkowych deserów lub już szukacie nowości do popołudniowej kawy, to dobrze trafiliście! Dziś wspólnie zrobimy błyskawiczną szarlotkę, zupełnie jak u babci! Koniecznie zapisz ten przepis, bo nie zostaniesz z jednym kęsem tej dobroci! Przygotowanie jest bardzo proste i oszczędza czas dzięki załączonemu przepisowi ze zdjęciem!
Czy zaczynasz się ślinić? Przygotujmy razem tę błyskawiczną szarlotkę, tak jak od babci!

Świetny przepis na błyskawiczne ciasto:
Czego potrzebujemy:
- 2 jajka
- 100 g cukru kryształu
- 100 ml mleka
- 70 ml oleju
- 160 g zwykłej mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 50 g roztopionego masła
- 2 łyżki cukru
Jak postępować:
1) Zacząć od wymieszania cukru, jajek i wan. 1.

2) Następnie dodać mleko i olej. Ponownie dokładnie wymieszać.

3) Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

4) Wyrobić ładne, gładkie ciasto. Układać to warstwowo w wysmarowanej tłuszczem formie.

4) Wygładzić ciasto i dodać obrane i pokrojone w plasterki jabłka.

5) Wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem.

6) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.


























