Strona główna PRZEPISY Tort napoleoński z kremem waniliowym i karmelizowanymi jabłkami

Tort napoleoński z kremem waniliowym i karmelizowanymi jabłkami

Tort napoleoński to bardzo delikatny, gładki, kremowy i niesamowicie smaczny deser! Jej przepis powinna znać każda gospodyni domowa. Zapisz to teraz!

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

Jeśli wolisz, możesz zastąpić karmelizowane jabłka bananami lub brzoskwiniami z puszki. Można też zrobić tort z samym kremem waniliowym!

Na ciasto:

  • 500 g zwykłej mąki
  • 400 g zimnego masła
  • 150 ml zimnej wody
  • 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki stołowe octu 9%
  • 1/2 łyżeczki soli

Na krem waniliowy:

  • 1 litr mleka
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 70 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g masła

Dla nadzienia jabłkowego:

  • 500 g jabłek
  • 90 g cukru
  • 3 łyżki stołowe wody
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny

[jak_będziemy_przystępować]

1) Przygotować ciasto: Wymieszać zimną wodę, kwaśną śmietanę, ocet i sól.

2. Przesianą mąkę umieścić w głębokiej misce. Regularnie zanurzaj w nim bardzo zimne masło (wcześniej przechowywane w zamrażarce), a następnie ścieraj je na tarce o dużych oczkach. Szybko wymieszać mąkę z utartym masłem.

3. Zrób studnię na środku powstałej mieszaniny i wlej do niej roztwór kremowy. Ciasto szybko wymieszać rękami. Nie trzeba jej ugniatać, wystarczy zebrać ją w kulę.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

4. Umieść ciasto w plastikowej torbie i odstaw do lodówki na noc.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

5. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na 12 równych części. Pozostałe pozostaw w lodówce na czas pracy z jednym kawałkiem ciasta.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

6. Na posypanej mąką desce rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg o grubości około 2 mm. Ułożyć na blasze i nakłuć w kilku miejscach widelcem.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

7. Ciasto pieczemy przez 6 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200°C.

8. Z gorącego ciasta wyciąć koło o średnicy 20 cm. Zbierz pozostałe kawałki i wykorzystaj później do dekoracji tortu.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

9. W podobny sposób przygotować wszystkie blaty. Pozwól im ostygnąć.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

10. Przygotuj krem: Ubij jajka, cukier tostowy i skrobię kukurydzianą do gładkości za pomocą trzepaczki i stopniowo dodaj 200 ml mleka.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

11. Do garnka wlewamy 800 ml mleka i stawiamy na ogniu. Podgrzewać, aż osiągnie prawie temperaturę wrzenia. Następnie dodać do niej mieszankę jajek i skrobi, ciągle mieszając.

12) Śmietankę gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zdjąć z ognia.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

13) Do śmietany dodać cukier waniliowy. Mieszaj.

14) Krem przełożyć do czystej, suchej miski. Przykryj go folią cling, tak aby miał bezpośredni kontakt z powierzchnią. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

15) Zmiękczone masło (w temperaturze pokojowej) ubijać mikserem przez 4-5 minut, aż będzie puszyste i białawe.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

16) Ugotowany krem stopniowo wmieszać do ubitego masła (po łyżce stołowej), za każdym razem miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. W efekcie otrzymujemy bardzo gładki i puszysty krem.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

17) Przygotować nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać i wydrążyć. Pokrój je na ćwiartki i pokrój w cienkie poprzeczne plasterki.

18) Na patelni wymieszać wodę z cukrem. Syrop gotować przez 60 sekund od zagotowania na małym ogniu.

19) Wymieszać z sokiem z cytryny. Syrop gotować przez kolejne 2 minuty.

20) Dodać przygotowane jabłka i mielony cynamon. Karmelizuj jabłka przez 4-5 minut, często mieszając, aż będą miękkie. Następnie pozwól im ostygnąć.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

21) Zmontować ciasto. Wyrównaj go z regulowanym pierścieniem. Na wierzchu rozłożyć łyżkę nadzienia jabłkowego, a następnie rozsmarować 3-4 łyżki kremu.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu
Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

22) Nałóż na siebie wierzchołki w ten sam sposób. Nie ma potrzeby smarowania ostatniego ciasta nadzieniem i kremem. Po złożeniu tortu zdjąć regulowaną obręcz wokół tortu.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

23 Za pomocą rąk pokruszyć kawałki pozostałe po wygładzeniu brzegów blatów. Nie trzeba ich zbyt drobno kruszyć.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

24 Pozostały krem rozsmarować na powierzchni i brzegach ciasta. Następnie posypać je „płatkami” z pokruszonych kawałków ciasta.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu
Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu

25) Odstawić ciasto na noc do zastygnięcia.

26) Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Napoleonský dort s vanilkovým krémem a karamelizovanými jablky!
Źródło: retete-usoare.eu