Tort napoleoński to bardzo delikatny, gładki, kremowy i niesamowicie smaczny deser! Jej przepis powinna znać każda gospodyni domowa. Zapisz to teraz!

Jeśli wolisz, możesz zastąpić karmelizowane jabłka bananami lub brzoskwiniami z puszki. Można też zrobić tort z samym kremem waniliowym!
Na ciasto:
- 500 g zwykłej mąki
- 400 g zimnego masła
- 150 ml zimnej wody
- 2 łyżki stołowe kwaśnej śmietany
- 2 łyżki stołowe octu 9%
- 1/2 łyżeczki soli
Na krem waniliowy:
- 1 litr mleka
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 70 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 g masła
Dla nadzienia jabłkowego:
- 500 g jabłek
- 90 g cukru
- 3 łyżki stołowe wody
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
[jak_będziemy_przystępować]
1) Przygotować ciasto: Wymieszać zimną wodę, kwaśną śmietanę, ocet i sól.
2. Przesianą mąkę umieścić w głębokiej misce. Regularnie zanurzaj w nim bardzo zimne masło (wcześniej przechowywane w zamrażarce), a następnie ścieraj je na tarce o dużych oczkach. Szybko wymieszać mąkę z utartym masłem.
3. Zrób studnię na środku powstałej mieszaniny i wlej do niej roztwór kremowy. Ciasto szybko wymieszać rękami. Nie trzeba jej ugniatać, wystarczy zebrać ją w kulę.

4. Umieść ciasto w plastikowej torbie i odstaw do lodówki na noc.

5. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na 12 równych części. Pozostałe pozostaw w lodówce na czas pracy z jednym kawałkiem ciasta.

6. Na posypanej mąką desce rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg o grubości około 2 mm. Ułożyć na blasze i nakłuć w kilku miejscach widelcem.

7. Ciasto pieczemy przez 6 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 200°C.
8. Z gorącego ciasta wyciąć koło o średnicy 20 cm. Zbierz pozostałe kawałki i wykorzystaj później do dekoracji tortu.

9. W podobny sposób przygotować wszystkie blaty. Pozwól im ostygnąć.

10. Przygotuj krem: Ubij jajka, cukier tostowy i skrobię kukurydzianą do gładkości za pomocą trzepaczki i stopniowo dodaj 200 ml mleka.

11. Do garnka wlewamy 800 ml mleka i stawiamy na ogniu. Podgrzewać, aż osiągnie prawie temperaturę wrzenia. Następnie dodać do niej mieszankę jajek i skrobi, ciągle mieszając.
12) Śmietankę gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Gdy tylko pojawią się pierwsze bąbelki, zdjąć z ognia.

13) Do śmietany dodać cukier waniliowy. Mieszaj.
14) Krem przełożyć do czystej, suchej miski. Przykryj go folią cling, tak aby miał bezpośredni kontakt z powierzchnią. Pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

15) Zmiękczone masło (w temperaturze pokojowej) ubijać mikserem przez 4-5 minut, aż będzie puszyste i białawe.

16) Ugotowany krem stopniowo wmieszać do ubitego masła (po łyżce stołowej), za każdym razem miksując do uzyskania gładkiej konsystencji. W efekcie otrzymujemy bardzo gładki i puszysty krem.

17) Przygotować nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać i wydrążyć. Pokrój je na ćwiartki i pokrój w cienkie poprzeczne plasterki.
18) Na patelni wymieszać wodę z cukrem. Syrop gotować przez 60 sekund od zagotowania na małym ogniu.
19) Wymieszać z sokiem z cytryny. Syrop gotować przez kolejne 2 minuty.
20) Dodać przygotowane jabłka i mielony cynamon. Karmelizuj jabłka przez 4-5 minut, często mieszając, aż będą miękkie. Następnie pozwól im ostygnąć.

21) Zmontować ciasto. Wyrównaj go z regulowanym pierścieniem. Na wierzchu rozłożyć łyżkę nadzienia jabłkowego, a następnie rozsmarować 3-4 łyżki kremu.


22) Nałóż na siebie wierzchołki w ten sam sposób. Nie ma potrzeby smarowania ostatniego ciasta nadzieniem i kremem. Po złożeniu tortu zdjąć regulowaną obręcz wokół tortu.

23 Za pomocą rąk pokruszyć kawałki pozostałe po wygładzeniu brzegów blatów. Nie trzeba ich zbyt drobno kruszyć.

24 Pozostały krem rozsmarować na powierzchni i brzegach ciasta. Następnie posypać je „płatkami” z pokruszonych kawałków ciasta.


25) Odstawić ciasto na noc do zastygnięcia.
26) Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


























