Podaruj sobie filiżankę gorącej herbaty lub ulubionej kawy, wtul się w rodzinę i zaspokój swój apetyt na słodycze. Ten przepis na drożdżową szarlotkę z ziarnami sezamu jest właśnie taki. To smaczny przysmak, do którego będziesz potrzebować tylko kilku składników.
Jeśli uwielbiacie jabłkowe desery, koniecznie je zróbcie!

Szarlotka z ziarnami sezamu
Na ciasto:
- 150 ml ciepłego mleka
- 5 g suszonych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 50 g roztopionego masła
- 400 g zwykłej mąki
Dla nadzienia:
- 3 jabłka
- 40 g cukru
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Inne:
- 1 żółtko + łyżeczka mleka (do posmarowania ciasta przed pieczeniem)
- ziarna sezamu – do posypania ciasta przed pieczeniem
1) Przygotować ciasto: W głębokiej misce umieścić jajka, cukier i sól. Wymieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej masy.
2. Ubijać do uzyskania gładkiej konsystencji. Wymieszać z kwaśną śmietaną.
3. Dodać ciepłe mleko i suszone drożdże. Mieszaj.
4. Dodać przesianą mąkę. Mieszaj ciasto, aż cała mąka zostanie wchłonięta. Następnie dodajemy roztopione masło (ciepłe, nie gorące) i ugniatamy rękami do całkowitego połączenia. Ciasto powinno być jednolite i nie klejące, ale powinno pozostać miękkie.

5. Uformuj ją w kulę i umieść w głębokiej misce. Przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 60 minut.


6. Przygotować nadzienie: Wymieszaj cukier z mielonym cynamonem.

7. Jabłka pokroić w grube plastry i usunąć rdzenie.

8. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką wałku na grubość 8-10 mm. Wycinać rundy za pomocą wykrawacza do ciastek o średnicy 9 cm.

9. Zbierz nadmiar ciasta wokół rondli i lekko spłaszcz je rękami.

10. Na środku każdego krążka ciasta ułożyć plasterek jabłka obtoczony w mieszance cukru i cynamonu. Następnie dobrze zlepić brzegi i całkowicie przykryć nadzienie: tak jakbyśmy formowali ciasto.


11. Dno okrągłej blachy o średnicy 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułóż na niej powstałe patyczki w okrąg. Ponieważ środek tacy pozostaje pusty, uformuj jeden placek w kulkę i umieść go tam.

12) Pozostałe ciasto uformować w kulki i umieścić je w pustych przestrzeniach między pasztecikami na brzegach formy.

13) Niech ciasto „odpocznie” przez 10-15 minut. Następnie posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżeczką mleka za pomocą silikonowego pędzelka. Posypać ziarnami sezamu.

14) Ciasto piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

15. Pozwól im lekko ostygnąć, a następnie wyjmij je z formy i oddziel od papieru do pieczenia. Poczekaj aż prawie całkowicie ostygnie.


























