Pyszna i bardzo prosta szarlotka. Tradycyjne ciasta tego typu są zawsze dobre i smaczne dla każdego, dlatego świetnie nadają się na wszelkie uroczystości i spotkania rodzinne.

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła w plasterkach
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 2 łyżki zimnej wody
- 2-3 łyżki cukru pudru
FOAM:
- 1,5 – 2 kg jabłek
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 galaretka (u mnie pomarańczowa)
1) Wszystkie składniki na kruche ciasto umieścić w misce robota kuchennego i wyrobić na gładkie i jednolite ciasto.
2. Uformuj ciasto w podłużny walec i włóż do zamrażarki na czas przygotowania musu.

3. Jabłka zetrzeć na średniej wielkości tarce.

4. Starte jabłka umieścić na patelni, dodać cynamon i cukier puder, podsmażyć.
5. Wyłączamy palnik, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy pianę.
6. Wyjmij ciasto z zamrażarki, połowę zetrzyj na tarce na dno formy wyłożonej papierem, a następnie upiecz (180°C przez około 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia).

7. Piankę jabłkową wylać na upieczony spód i wygładzić.
8. Na szarlotkę zetrzeć resztę ciasta i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 55-60 min.
PORADNIK WIDEO – Pyszna i bardzo prosta szarlotka
Życzymy Państwu dobrego smaku.

























