W tym artykule przygotujemy puszystą i niesamowicie soczystą szarlotkę z miodem!

Soczysta szarlotka z miodem
- 1-2 jabłka
- 3 jajka
- 300 g cukru pudru
- 8 g cukru waniliowego
- 100 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- 180 ml mleka
- 300 g mąki
- 18 g proszku do pieczenia
- 1-2 łyżki płynnego miodu
[jak_will_we_proceed]
1) Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ubić mikserem, aż masa będzie puszysta, objętościowa i biaława.

2. Dodać rafinowany olej słonecznikowy i mleko. Wymieszać za pomocą miksera na niskich obrotach.
3. Stopniowo (w dwóch etapach) dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Za każdym razem mieszać do uzyskania gładkiej masy na niskich obrotach miksera.

4. Ciasto przenieść na prostokątną blachę (20 x 30 cm) wyłożoną folią lub papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie.

5. Obierz jabłka i usuń rdzenie za pomocą specjalnego narzędzia. Następnie pokrój je w cienkie krążki.

6. Ułóż je na powierzchni ciasta.

7. Ciasto piec przez 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Sprawdź, czy jest gotowy do użycia za pomocą wykałaczki.
8. Pozwól im lekko ostygnąć, następnie zdejmij je z patelni i odklej folię lub papier z powierzchni. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

9. Następnie posmaruj je miodem za pomocą silikonowego pędzelka.

10. Pokrój ciasto i podawaj!


























