Jeśli szukasz idealnej inspiracji do niedzielnej kawy lub po prostu w domu piętrzą się kolejne jabłka, to dobrze trafiłeś i ten przepis jest dla Ciebie! Konkretnie będzie to pyszna szarlotka, zupełnie jak u babci! Fantastyczny kremowy smak sprawia, że to ciasto jest bardzo puszyste, a pieczone jabłka sprawią, że cały dom będzie pachniał pysznie. Dzięki łatwemu i bardzo szybkiemu przygotowaniu, ten kremowy placek jest świetną wskazówką na weekendowe śniadanie do łóżka.
Czy ten przepis przypadł Wam do gustu? Zróbmy razem tę pyszną szarlotkę z kremem!

Przepis na pyszne ciasto z jabłkami i kremem:
Czego potrzebujemy:
- 200 g zwykłej mąki
- 125 g masła
- 5 jaj
- 200 g cukru granulowanego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml soku z cytryny
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 łyżki słodkiej śmietanki 33%
- 200 g kwaśnej śmietany
- 600 g jabłek
- łyżeczka cukru pudru
Jak postępować:
1) Zacząć od utarcia masła, do którego stopniowo dodawać 125 g cukru, sól i cukier waniliowy. Mieszamy, a następnie dodajemy 3 jajka, przesianą mąkę, a także proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy śmietanę i ponownie dokładnie mieszamy, aby powstało jednolite ciasto.
2) Teraz przygotować blachę do pieczenia, którą posmarować tłuszczem. Następnie umieścić w nim wyrobione przez nas ciasto. Zacznij równomiernie układać na cieście pokrojone i obrane jabłka, następnie skrop je sokiem z cytryny. Teraz lekko wciśnij jabłka w ciasto.
3) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12 minut.
4) Tymczasem w misce wymieszać razem kwaśną śmietanę, pozostałe jajko i również pozostały cukier. Wszystko dokładnie wymieszać.
5) Po 12 minutach wyjąć ciasto z piekarnika i wlać przygotowaną masę. Następnie wstawić z powrotem do piekarnika i piec przez kolejne 50 minut. Po wyjęciu i ostudzeniu można udekorować cukrem pudrem.

























