Ten przepis przydaje się zawsze, gdy za rogiem czeka gość, a Ty nie masz przygotowanego żadnego deseru. Krok po kroku przedstawiamy Wam świetny przepis na szarlotkę z 4 składników. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, będziesz zachwycony tym nowym przepisem.

Szarlotka z 4 składników
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru (200 g)
- 1 szklanka zwykłej mąki (150 g)
- 3 duże jabłka lub 6-7 małych jabłek
1) W misce ubić jajka, mieszać mikserem przez 3-5 minut i stopniowo dodawać cukier, zwiększając prędkość miksera. Powinnaś uzyskać puszystą i jasną masę. Skórka powstaje dzięki długiemu miksowaniu i użyciu odpowiedniej ilości cukru. Jeśli jabłka są słodkie, dodaj mniej cukru. Nawet bez skórki ciasto jest pyszne.
2. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy na średnich obrotach, aż masa będzie gładka.

3) Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować dno masłem.
4. Usuń rdzenie z jabłek i pokrój je w cienkie plasterki bezpośrednio do formy. Jeśli używasz jabłek kupionych w sklepie, usuń również skórkę.

5. Wlać ciasto i lekko wymieszać, aby było dobrze i równomiernie upieczone.

6. Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez 40-50 minut w zależności od wielkości formy i piekarnika.
7. Przetestuj za pomocą wykałaczki. Jeśli powierzchnia ciasta jest zrumieniona, a środek surowy, przykryj folią i wróć do piekarnika (ciasto jest zwykle gotowe po 10 minutach).

8. Odstawić ciasto do ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.

























