Ten przepis przydaje się zawsze, gdy za rogiem czeka gość, a Ty nie masz gotowego deseru. Krok po kroku przedstawiamy Wam świetny przepis na szarlotkę. Jeśli uwielbiasz jeść i jesteś zapalonym kucharzem lub szefem kuchni, to z pewnością będziesz zadowolony z tej nowości.

Szarlotka
Na ciasto:
- 3 jajka
- 100 g cukru (1/2 szklanki)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 ml mleka
- 80 g masła
- 240 g zwykłej mąki (2 filiżanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dla nadzienia:
- 4 jabłka (800 g)
1) Przygotować ciasto: jajka, sól, cukier i cukier waniliowy ubić trzepaczką do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na tym etapie można dodać cynamon w zależności od potrzeb. W połączeniu z jabłkami nada ciastu wyjątkowy smak i aromat, a także specyficzny kolor.

2. Dodajemy 100 ml mleka (lub pół szklanki) i mieszamy.

3. Masło rozpuścić w mikrofalówce i dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać.
4. Do masy dodać przesianą mąkę, aby ciasto było lekkie i puszyste. Proszek do pieczenia przesiać z mąką. Ponownie wymieszać ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Upewnij się, że w cieście nie pozostały grudki mąki.

5. Przygotowanie nadzienia: jabłka obieramy z rdzeni i kroimy w kostkę.

6) Formę do pieczenia posmarować masłem lub olejem słonecznikowym.

7. Dodaj jabłka na dno formy.
8. Na wierzchu jabłek dodać warstwę ciasta i równomiernie rozprowadzić.
9) Piec ciasto przez 35 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Sprawdź, czy jest gotowy do użycia za pomocą wykałaczki.


























