Polecamy przygotowanie tych ciasteczek z nadzieniem jabłkowo-orzechowym, aby zwykłe dni zamienić w piękną historię. Te piękne „róże” mogą ozdobić każdy stół. Możesz je podać jako deser lub zrobić z nich wspaniały prezent!

Herbatniki z nadzieniem jabłkowo-orzechowym
Na ciasto:
- 330 g zwykłej mąki
- 150 g kefiru
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dla nadzienia:
- 3 jabłka
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
1) Przygotować nadzienie: Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzyj je na tarce o dużych oczkach i umieść na rozgrzanej patelni.
2. Dodać cukier i mielony cynamon. Mieszaj.
3. Karmelizuj jabłka, aż cały płyn odparuje z patelni.
4. Następnie dodajemy posiekane orzechy włoskie. Bardzo dobrze wymieszać.

5. Zdjąć masę z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
6. Miękkie masło (o temperaturze pokojowej) i cukier puder zmiksować na gładką masę.
7. Dodaj kefir. Dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki.
8. Dodać proszek do pieczenia i mieloną kurkumę.
9. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Najpierw wymieszaj ciasto łyżką, a gdy stanie się bardziej spójne, przenieś je na powierzchnię roboczą i ugniataj rękami, aż będzie gładkie i jednolite. Powinna być miękka i elastyczna.

10. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
11. Uformować ciastka: Na posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na kształt batonika, a następnie pokrój na równe kawałki. Uformować w kulki.

12) Każdą kulkę ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek.

13. Zrób 4 odcinki wokół krawędzi (jak na zdjęciu poniżej).

14 Na środek naleśnika nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia.

15. następnie złożyć każdy kawałek wokół nadzienia i mocno przykleić rogi do środka naleśnika. Otrzymasz małą „różę”.



16) Umieścić ciastka na blachach i zamrozić je na 10 minut.
17) Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy.

18) Ciastka piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
19) Niech lekko ostygną, a następnie posypać je cukrem pudrem.

Jeśli zainteresował Cię ten przepis na ciasteczka z nadzieniem jabłkowo-orzechowym, podziel się nim ze znajomymi! Polecamy.

























