Włoska szarlotka jest szybka, smaczna i pyszna. Jego powierzchnia pokryta jest chrupiącą, brązową skórką. Wykonuje się go z prostych i łatwo dostępnych składników. Polecamy jej przygotowanie! Nie będziesz żałował!

- 2-3 żółtka
- 100 g cukru (+3 łyżki – do posypania ciasta przed pieczeniem)
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- 1/3 łyżeczki soli
- 8 g cukru waniliowego
- 180 g zwykłej mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2-3 jabłka
- cukier puder – do dekoracji
1) Żółtka i cukier ubić mikserem do uzyskania puszystości i białości.

2. Następnie dodajemy 25 g roztopionego i ostudzonego masła, mleko, sól, cukier waniliowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Ciasto przenieść do okrągłej blachy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzić równomiernie.

4. Jabłka obrać i wydrążyć. Kroimy je w plastry i układamy na cieście w patelni, dociskając je do ciasta.


5. Powierzchnię ciasta polać 25 g roztopionego i ostudzonego masła. Posypać 3 łyżkami cukru.

6. Ciasto piec przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

7. Odstawić do ostygnięcia i przenieść na talerz. Posypać cukrem pudrem.

8. Szarlotkę kroimy w plastry i podajemy!


























