To jest po prostu klasyka. Rozpływające się w ustach ciasto, smaczne nadzienie, kawa i trochę rozmów. Po prostu, kto może się oprzeć. Nawet początkujący może go zrobić, a efektem jest pyszny wilgotny, owocowy smakołyk. Zobaczmy, co jest nam potrzebne i jak należy postępować. Daj nam znać w komentarzach poniżej, czy już wypróbowałeś ten fantastyczny przepis lub czy dopiero zamierzasz go wypróbować.

Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 600 g zwykłej mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 3 jajka
- 1 saszetka proszku do pieczenia
Dla nadzienia:
- 2 duże jabłka
- 50 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier do smaku
Jak postępować:
1) W misce ubić jajka z cukrem. Wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wyrobić ciasto i zawinąć w folię cling. Zostawić w lodówce, aby odpocząć przez kilka minut.
2) Jabłka obrać i grubo zetrzeć na tarce. W misce wymieszaj je ze zmiękczonym masłem, cukrem i cynamonem.
3) Utwardzone ciasto podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na arkusze. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszy arkusz ciasta. Rozsmarować na nim połowę masy jabłkowej, przykryć drugim arkuszem. Ułożyć resztę jabłek i zwieńczyć trzecim płatem ciasta. Wstawić do piekarnika i piec przez około 40 minut w zależności od mocy urządzenia.
4) Gotowy placek pozostawić do ostygnięcia, pokroić i polukrować. Najlepiej smakuje schłodzony.
Życzymy smacznego!
Źródło przepisu: ketkes.com

























