Strona główna PRZEPISY Szarlotka z biszkoptem extra light (przepis z kubka)

Szarlotka z biszkoptem extra light (przepis z kubka)

Ten przepis przydaje się zawsze, gdy za rogiem czeka gość, a Ty nie masz przygotowanego żadnego deseru. Pokażemy Wam jak przygotować biszkoptową szarlotkę! To soczysta i wyjątkowo lekka szarlotka z prostym przepisem. Zróbmy to!

extra lehký piškotový jablečný koláč (hrníčkový recept)
Źródło: iStockphoto

Apple Biscuit Pie (przepis z kubka)

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 filiżanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka zwykłej mąki
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:

  • 1 kg jabłek
  • 1 opakowanie cukru cynamonowego
  • 1 łyżka Golden Cob
  • 1 dl wody

1) Jabłka oczyścić i zetrzeć na tarce. Dodać cukier z cynamonem i wymieszać. Jeśli jabłka są kwaśne, dodajemy cukier granulowany.

2. Jabłka przenieść na głębszą patelnię. Złote kolby wymieszać w wodzie, dodać do jabłek i krótko zagotować.

3. Całe jajka wymieszać z cukrem granulowanym. Dodać mleko i olej. Dobrze wymieszać.

4. Do masy dodać przesianą mąkę zwykłą i proszek do pieczenia. Lekko wymieszać.

5. Małą formę do pieczenia wysmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę ciasta wylewamy na blachę i pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut.

6. Wyjąć blachę i ułożyć na niej równomiernie jabłka. Drugą połowę ciasta wylać na warstwę jabłek i piec przez 12-15 minut.

7. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.