Przygotuj szarlotkę, którą pokochają wszyscy. Miękkie, wilgotne i pyszne ciasto, które jest szybkie i łatwe do przygotowania!

- 150 g semoliny
- 250 ml kefiru
- 150 g cukru
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jabłka
- cukier puder – do dekoracji (opcjonalnie)
Ciasto upiekliśmy w okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm.
1) W głębokiej misce umieścić kaszę, cukier, szczyptę soli i kefir. Pozostawić je na 30 minut, aby kasza manna napęczniała.
2. Dodaj jajka. Bardzo dobrze wymieszać.

3. Dodaj sodę oczyszczoną. Ponownie wymieszać.

4. Dodać obrane i grubo starte jabłka. Mieszaj.

5. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować olejem za pomocą silikonowego pędzelka. Przełożyć do niej powstałą masę i równomiernie rozprowadzić.

6. Ciasto piec przez 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
7. Pozwól mu całkowicie ostygnąć, a następnie cienkim nożem oddziel go od boków patelni i zdejmij z niej. Przełożyć je na talerz.

8. Jeśli lubisz, posyp je cukrem pudrem.
9. Pokrój i podaj ten wspaniały deser!


























