Ta jabłkowa pyszność spodoba się Wam przede wszystkim ze względu na szybkie i absolutnie proste przygotowanie. Jest gotowy w zaledwie kilkadziesiąt minut. Jest to wspaniała gratka dla niezapowiedzianego gościa. Ciasto jest również świetną wskazówką na weekendowe śniadanie w łóżku, które z pewnością ucieszy każdego członka rodziny. Połączenie jabłek, cynamonu i orzechów jest potężnie uzależniające!
Dlatego dobrze zapisać ten przepis, bo nie będzie to ostatni raz, kiedy go zrobicie. Ślinisz się już? Zróbmy tę pyszną i prostą szarlotkę ze śmietaną i orzechami

Pyszny przepis na szarlotkę z orzechami:
Co będzie nam potrzebne:
Ciasto:
- 600 g zwykłej mąki
- 360 g masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru
- Rum
- 20 ml kwaśnej śmietany
wypełnienie:
- 1,5 kg jabłek
- 120 g zmielonych orzechów
- 300 g cukru
- cynamon
- szczypta skórki z cytryny
Jak postępować:
1) Zacząć od wymieszania wszystkich składników dla ciasta. Dokładnie wymieszać i podzielić masę na 2 połowy.
2) Dalej postępować z nadzieniem. Wystarczy obrać i zetrzeć na tarce jabłka, a następnie wymieszać je z resztą składników na nadzienie. Ponownie dokładnie wymieszać.
3) Pierwszą połowę ciasta umieścić na blasze, którą oczywiście wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Następnie równomiernie rozłożyć masę jabłkową. Na koniec przykryć drugą połową ciasta.
4) Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Po ostygnięciu udekorować cukrem pudrem.

























