Nigdy nie ma dość przepisów na ciasta orzechowe. Połączenie orzechów i jabłek z pewnością przypadnie do gustu każdemu gościowi. Pokażemy, jak przygotować domowe orzechowo-jabłkowe plastry ze śniegiem. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi!

Domowe kromki orzechowo-jabłkowe ze śniegiem
- 300 g zwykłej mąki
- 3 szt. świeże żółtko jaja
- 1/2 kostki świeżych drożdży (20 g)
- 250 g masła
- 50 ml mleka
- 50 g cukru kryształu
- 1 szczypta soli
Wypełnienie:
- 250 g zmielonych orzechów
- 250 g cukru pudru
- 200 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 3 szt. jabłka
- 1 kostka cukru cynamonowego
Śnieg:
- 3 sztuki białek świeżych jaj
- 5 łyżek cukru granulowanego
- 1 szczypta soli
Wciąż potrzebujemy więcej:
- dżem
1) Drożdże rozkruszamy do odrobiny letniego mleka i dodajemy jedną łyżkę cukru. Pozostawić do fermentacji.
2. Do przesianej mąki dodać żółtka, szczyptę soli, zakwas, pozostałe mleko i masło. Zagnieść i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut.
3. W międzyczasie przygotować nadzienie. Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Dodać zmielone orzechy i cukier puder i dobrze wymieszać. Jabłka oczyścić, zetrzeć na tarce, doprawić cukrem cynamonem i krótko podsmażyć na patelni. Wymieszać je z masą orzechową.
4. Ciasto rozwałkować i za pomocą wałka przenieść na wysmarowaną tłuszczem blachę i lekko nakłuć widelcem.
5. Posmarować dżemem i posmarować masą orzechową. Ostudzić i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30-35 minut.
6. Do śniegu ubić pianę z białek i szczyptę soli. Stopniowo wmieszaj cukier granulowany po łyżce na raz.
7. Około 10-15 minut przed pieczeniem wyjmij ciasto i posmaruj je śniegiem. Zmniejszyć ogień i piec. Ciesz się.

























