Strona główna PRZEPISY Domowe kromki orzechowo-jabłkowe ze śniegiem

Domowe kromki orzechowo-jabłkowe ze śniegiem

Nigdy nie ma dość przepisów na ciasta orzechowe. Połączenie orzechów i jabłek z pewnością przypadnie do gustu każdemu gościowi. Pokażemy, jak przygotować domowe orzechowo-jabłkowe plastry ze śniegiem. Nie czekaj na nic i zacznij przygotowania zanim będzie za późno, każdy początkujący kucharz i szef kuchni to potrafi!

domácí ořechově-jablečné řezy se sněhem
Źródło: iStockphoto

Domowe kromki orzechowo-jabłkowe ze śniegiem

  • 300 g zwykłej mąki
  • 3 szt. świeże żółtko jaja
  • 1/2 kostki świeżych drożdży (20 g)
  • 250 g masła
  • 50 ml mleka
  • 50 g cukru kryształu
  • 1 szczypta soli

Wypełnienie:

  • 250 g zmielonych orzechów
  • 250 g cukru pudru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3 szt. jabłka
  • 1 kostka cukru cynamonowego

Śnieg:

  • 3 sztuki białek świeżych jaj
  • 5 łyżek cukru granulowanego
  • 1 szczypta soli

Wciąż potrzebujemy więcej:

  • dżem

1) Drożdże rozkruszamy do odrobiny letniego mleka i dodajemy jedną łyżkę cukru. Pozostawić do fermentacji.

2. Do przesianej mąki dodać żółtka, szczyptę soli, zakwas, pozostałe mleko i masło. Zagnieść i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

3. W międzyczasie przygotować nadzienie. Podgrzej mleko i rozpuść w nim masło. Dodać zmielone orzechy i cukier puder i dobrze wymieszać. Jabłka oczyścić, zetrzeć na tarce, doprawić cukrem cynamonem i krótko podsmażyć na patelni. Wymieszać je z masą orzechową.

4. Ciasto rozwałkować i za pomocą wałka przenieść na wysmarowaną tłuszczem blachę i lekko nakłuć widelcem.

5. Posmarować dżemem i posmarować masą orzechową. Ostudzić i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez około 30-35 minut.

6. Do śniegu ubić pianę z białek i szczyptę soli. Stopniowo wmieszaj cukier granulowany po łyżce na raz.

7. Około 10-15 minut przed pieczeniem wyjmij ciasto i posmaruj je śniegiem. Zmniejszyć ogień i piec. Ciesz się.