To niezwykle smaczny przepis na ciasto z kruszonką z jabłek i orzechów włoskich! Z jabłkowym smakiem i chrupiącymi kawałkami orzechów włoskich. Świetna z ciepłym napojem!

- 150 g orzechów włoskich
- 200 g cukru
- 2 jabłka
- sok z połowy cytryny
- 200 g zwykłej mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 jajka
1) Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w kostkę. Przełóż je do pojemnika z pokrywką, wyciśnij na nie sok z cytryny i dodaj cukier. Wymieszaj je łyżką, przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na 30 minut.


2. Przełóż jądra orzechów włoskich do plastikowej torby i rozbij je za pomocą turnera lub młotka kuchennego, aż się rozpadną, ale nie za mocno, aby można było wyczuć ich teksturę w cieście.

3. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pestki orzechów włoskich i mieszamy.

4. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka złożyć do masy jabłkowo-cukrowej. Mieszaj.


5. Wymieszaj masę jabłkową z mieszanką mączną.

6. Białka ze szczyptą soli ubić mikserem na wysokich obrotach, aż będą białawe, gęste i spienione. Następnie złożyć ją do ciasta w misce.

7. Dno wyjmowanej blachy wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować masłem. Wlać do niego powstałe ciasto i równomiernie rozprowadzić.

8. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160°C przez 50 minut.
9. Wyjmij ciasto z piekarnika, wyjmij pierścień z formy i przenieś go na talerz do serwowania. Posypać cukrem pudrem i podawać z gorącym napojem.



























