Rogaliki z jabłkami są bardzo smaczne, miękkie i puszyste. Ich przepis jest prosty, a niezbędne składniki łatwo dostępne. Z przygotowaniem tych przysmaków poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Polecamy ich wypróbowanie!

Rogaliki z jabłkami
Na ciasto:
- 300 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 120 ml rafinowanego oleju słonecznikowego
- około 600 g mąki
Dla nadzienia:
- 4-5 jabłek
- 2 łyżki cukru
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżka skrobi + 2 łyżki wody
Inne:
- 1 jajko (do posmarowania rogalików przed pieczeniem)
- cukier puder (do dekoracji)
[jak_będziemy_przystępować]
1) Przygotować ciasto: Ciepłe mleko wlać do głębokiej miski. Dodać cukier i suche drożdże. Wymieszaj i pozwól powstałemu roztworowi „odpocząć” przez 10-15 minut, aby aktywować drożdże.
2. Dodaj sól, jajka i olej. Dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki.
3. Stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasto najpierw wymieszać łyżką, a następnie zagnieść rękami. Powinna być jednorodna, miękka i nie klejąca się.

4. Umieść je w głębokiej misce i przykryj pokrywką lub czystym ręcznikiem kuchennym. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40-50 minut, aż podwoi lub potroi swoją objętość.

5. Przygotować nadzienie: Orzechy obrać i pokroić w kostkę.

6. Na patelni umieścić pokrojone w kostkę jabłka. Powierzchnię posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Mieszaj i karmelizuj je na małym ogniu, aż zmiękną i większość płynu z patelni odparuje.
7) Rozpuścić skrobię w wodzie. Wlej na patelnię i kontynuuj gotowanie nadzienia, aż uzyska lepką konsystencję. Przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.

8. Uformuj rogaliki: zagnieć lekko ciasto, a następnie podziel je na 13-14 równych części. Uformuj je w kulki.

9) Każdą kulkę ciasta rozwałkować na cienki, okrągły placek.

10) Przeciąć nożem na pół – tylko jedną stronę.

11. Na prawą stronę nacięcia nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia.

12) Następnie zwiń płatek w rulon: koncentrycznie, zaczynając od nacięcia.

13) Bułki ułożyć koncentrycznie w okrągłej blaszce o średnicy 24 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia: przewrócić w kierunku środka blaszki. Na blatach ułożyć okrąg z ciasta.
Na naszej tacy zmieściło się 10 rogów. Dlatego też pozostałe upiekliśmy osobno.

14) Przykryć tacę folią spożywczą i pozostawić do „odpoczynku” na 15-20 minut.
15) Następnie posmaruj je roztrzepanym jajkiem za pomocą silikonowego pędzelka.

16) Rogaliki piec przez około 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C.

17) Po lekkim ostudzeniu przełożyć je na talerz. Jeśli lubisz, posyp je cukrem pudrem.


.

























