W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy przepis na fantastyczną szarlotkę z dżemem. Ta szarlotka jest niesamowicie miękka i sprężysta, a jej smak jest idealnie wyśmienity.
Przygotuj to ciasto i podziel się przepisem również ze swoimi znajomymi. Zróbmy to.

Co będzie nam potrzebne:
- 280 g mąki półgrubej
- 3 duże jajka
- 100 g cukru granulowanego
- 2 łyżki cukru do posypania jabłek
- 80 ml oleju roślinnego
- 50 ml mleka
- 16 g proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 1 cytryna niepoddana obróbce
- dżem lub konfitura do smaku
- cukier puder do posypania
Jak postępować:
1) Najpierw zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć z niej sok. Jabłka umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Następnie umieść je w misce, polej sokiem z cytryny i posyp dwoma łyżkami cukru.

2) Następnie rozbić jajka, dodać cukier i ubić do spienienia. Podczas ubijania dodać również skórkę z cytryny. Wbijamy olej i stopniowo dodajemy mąkę po łyżce na raz.

3) Gdy ubita zostanie około połowa mąki, dodać mleko i kontynuować z mąką. Na samym końcu wbijamy proszek do pieczenia.

4) Połowę jabłek wymieszać z ciastem, a następnie wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzić powierzchnię i nałożyć dżem.

5) Ułożyć drugą połowę jabłek, posypać granulowanym cukrem i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. Piec przez około 25 – 30 minut.
– Za pomocą szpikulca lub wykałaczki sprawdź, czy ciasto jest dobrze upieczone i wyjmij placek. Usunąć papier do pieczenia.

6) Niech ciasto trochę ostygnie i posypać cukrem pudrem. Pokroić w plastry i podawać.

Życzymy smacznego! 🙂
VIDEO GUIDE:
z pewnością również pokochasz.
Źródło przepisu:tuttiatavola

























