Jesteście miłośnikami jabłek? Jeśli tak, to ten dzisiejszy przepis jest dla Ciebie. Pokażemy Ci jak przygotować pyszne plasterki jabłek z luksusową bitą śmietanową serową. Przygotowanie jest proste i może je wykonać nawet osoba początkująca.
Daj nam znać w komentarzach poniżej, czy już wypróbowałeś ten fantastyczny przepis lub czy dopiero zamierzasz go wypróbować.

Co będzie nam potrzebne:
Na ciasto:
- 4 jajka
- 150 g semoliny cukier
- 160 g zwykłej mąki
- 4 łyżki stołowe oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie jabłkowe:
- 500 g obranych Jabłka
- 80 g cukru z semoliny
- 1 paczka budyń waniliowy
- 300 ml wody
Bita śmietana z twarogiem:
- 1 szt. twaróg pokrojony w kostkę
- 1 szt. bitej śmietany (objętość tłuszczu co najmniej 30%)
- cukier do smaku
Jak postępować:
1) Najpierw przygotować ciasto. Oddziel żółtka od białek. Ubić pianę z białek, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej masy. Stopniowo wbijać żółtka, olej i na koniec przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2) Ciasto wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170°C do uzyskania różowego koloru, około 20 min.
3) Jabłka pokroić na małe kawałki, umieścić w rondlu, przykryć połową wody i gotować przez 5 minut. Do pozostałej wody wymieszać budyń z cukrem i zalać jabłka. Gotować aż do zgęstnienia.
4) Natychmiast zalać pieczoną Corpus i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
5) Na koniec wymieszać twaróg z cukrem i ubitą bita śmietana. Rozsmarować ostrożnie na ostudzonym nadzieniu jabłkowym. Można skropić polewą czekoladową. Schłodzić i podawać.
Życzymy smacznego!
Źródło przepisu: domowysmakjedzenia.pl

























