Strona główna PRZEPISY Pyszne plasterki jabłka z bitą śmietaną serową

Pyszne plasterki jabłka z bitą śmietaną serową

Jesteście miłośnikami jabłek? Jeśli tak, to ten dzisiejszy przepis jest dla Ciebie. Pokażemy Ci jak przygotować pyszne plasterki jabłek z luksusową bitą śmietanową serową. Przygotowanie jest proste i może je wykonać nawet osoba początkująca.

Daj nam znać w komentarzach poniżej, czy już wypróbowałeś ten fantastyczny przepis lub czy dopiero zamierzasz go wypróbować.

Recept na jablečné řezy s tvarohovou šlehačkou
Źródło: domowysmakjedzenia.pl

Co będzie nam potrzebne:

Na ciasto:

  • 4 jajka
  • 150 g semoliny cukier
  • 160 g zwykłej mąki
  • 4 łyżki stołowe oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie jabłkowe:

  • 500 g obranych Jabłka
  • 80 g cukru z semoliny
  • 1 paczka budyń waniliowy
  • 300 ml wody

Bita śmietana z twarogiem:

  • 1 szt. twaróg pokrojony w kostkę
  • 1 szt. bitej śmietany (objętość tłuszczu co najmniej 30%)
  • cukier do smaku

Jak postępować:

1) Najpierw przygotować ciasto. Oddziel żółtka od białek. Ubić pianę z białek, następnie dodać cukier i ubijać do uzyskania sztywnej masy. Stopniowo wbijać żółtka, olej i na koniec przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

2) Ciasto wylać na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 170°C do uzyskania różowego koloru, około 20 min.

3) Jabłka pokroić na małe kawałki, umieścić w rondlu, przykryć połową wody i gotować przez 5 minut. Do pozostałej wody wymieszać budyń z cukrem i zalać jabłka. Gotować aż do zgęstnienia.

4) Natychmiast zalać pieczoną Corpus i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

5) Na koniec wymieszać twaróg z cukrem i ubitą bita śmietana. Rozsmarować ostrożnie na ostudzonym nadzieniu jabłkowym. Można skropić polewą czekoladową. Schłodzić i podawać.

Życzymy smacznego!

Źródło przepisu: domowysmakjedzenia.pl