Jestem pewna, że każdy ma sprawdzony przepis na szarlotkę, ale dlaczego nie spróbować czegoś nowego? W dzisiejszym artykule przygotowaliśmy przepis na pyszną szarlotkę ze śmietaną, która nadaje się na każdą okazję. Przygotowanie jest bardzo proste i może je wykonać każdy. Zobaczmy, jak to zrobić.

Co będzie nam potrzebne:
- 2 jabłka
- forma: 18×24 cm
Na ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru (szklanka – 100 ml)
- 1 szklanka mleka
- 1 paczka. 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- mniej niż 2 szklanki zwykłej mąki (250 ml) – mąkę dodajemy stopniowo, możliwe, że wystarczy 1-1/2 szklanki
Na krem:
- 1 jajko
- 1 łyżka skrobi
- 250 ml mleka
Jak postępować:
1) Najpierw przygotować krem. Jajka, skrobię i cukier wymieszać w niewielkiej ilości mleka. Następnie dodaj resztę mleka i dobrze wymieszaj.

2) Gęsty krem ugotować, a następnie odstawić do ostygnięcia.

3) Następnie przystąpmy do przygotowania ciasta. Ubić dwa jajka z cukrem i dodać mleko. Stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.


4) Jabłka pokroić na kawałki i umieścić na dnie wysmarowanego masłem naczynia do pieczenia.


5) Ułożyć warstwę ciasta i za pomocą worka do ciastek nałożyć krem na wierzch ciasta.

6) Wstawić do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podziel się tym fantastycznym przepisem na ciasto również ze swoimi znajomymi! Jestem pewna, że im też się spodoba! Możecie też sprawdzić przepis na ciasto pinwheel.

























