W dzisiejszym poście pokażemy Wam niesamowity przepis na odwróconą szarlotkę z bitą śmietaną. To bardzo soczyste, pachnące cynamonem ciasto, które pokocha zarówno Ty, jak i cała Twoja rodzina. Przyjrzyjmy się wspólnie, co będzie nam potrzebne i jak będziemy postępować.

Co będzie nam potrzebne:
- 5 jaj (białka i żółtka oddzielone)
- 10 łyżek ciepłej wody na masę żółtkową + 10 łyżek ciepłej wody na śnieg
- 1 łyżka oleju
- 250 g cukru pudru
- 1 kostka cukru waniliowego
- 1 proszek do pieczenia
- 250 g mąki półgrubej
- 500 g startych jabłek + sok z cytryny i mielony cynamon do jabłek
- 1 opakowanie bitej śmietany w proszku
- 1 filiżanka bitej śmietany
Jak postępować:
1) Ubić żółtka, olej, cukier puder i cukier waniliowy do gładkości. Stopniowo ubijać w 10 łyżkach ciepłej wody. Na koniec wmieszać suche składniki – mąkę i proszek do pieczenia. Ubić białka na śnieg i stopniowo wbijać ciepłą wodę.
2) Przygotować blachę do pieczenia, którą wyłożyć folią. Folię posmarować masłem i ułożyć na niej starte jabłka. Ciasto wylać na jabłka. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 150°C przez około 30-35 min. Każdy piekarnik piecze inaczej, więc dobrze jest obserwować ciasto. Ostudzić i wyłożyć na talerz tak, aby jabłka były na wierzchu – odwrócić.
3) Rozprowadzić na jabłkach bita śmietana i możesz zetrzeć czekoladę lub posypać cynamon.
Życzymy smacznego!
Źródło przepisu: gatestesanatos.com

























