Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie masz wystarczająco dużo czasu, aby to przygotować? Wypróbuj ten fantastyczny deser dla leniwych. To wspaniała i soczysta szarlotka, którą wystarczy załadować na blachę i o więcej nie trzeba się martwić. Przygotowanie jest naprawdę proste. Już dziś przygotuj ją dla swojej rodziny i przyjaciół, na pewno też ją pokochają.

Co będzie nam potrzebne:
- 250 g masła
- 100 g cukru
- 500 g zwykłej mąki
- 1 proszek do pieczenia
- ok. 1 dl mleka
Dla nadzienia:
- 1 kg kwaśnych jabłek
- cukier do smaku
- cynamon
- 1 cukier waniliowy
- mielone orzechy włoskie
Jak postępować:
1) Jabłka dokładnie oczyścić i zetrzeć na grubej tarce. Doprawić cukrem i cynamonem i odstawić na chwilę.
2) Przygotować ciasto, mieszając wszystkie składniki. I podziel ją na dwie części.
3) Pierwszą część rozwałkować na 0,5 cm i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
4) Ciasto posypać mielonymi orzechami, a następnie ułożyć warstwę jabłkowego nadzienia. Dobrym pomysłem jest wykręcenie jabłek, aby ciasto nie było mokre. Na wierzchu ponownie ułożyć zmielone orzechy.
5) Drugą część ciasta rozwałkować na 0,5 cm i wyłożyć na wierzch ciastka. Dobrze jest nakłuć wierzch widelcem, aby jabłka miały gdzie odparować.
6) Piec w temperaturze 180°C – 200°C przez około 20 minut. Skórka powinna być złotożółta
Życzymy smacznego!

























